2 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA KOLENO
- 1 vepřové zadní koleno
- 6 stroužků česneku
- 6 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 1 červená cibule
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžičky celého kmínu
- 5 ks sušeného bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 1,5 lžíce soli
SUROVINY NA MARINÁDU
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
SUROVINY NA ČOČKU
- 250 g červené čočky
- 6 ks nakládaných okurek
- 1 malá červená cibule
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého strouhaného křenu
- Sůl
- Pepř
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Troubu předehřejeme na 140 stupňů - dolní a horní ohřev. Koleno opereme, pokud na kůži zůstaly nějaké štětiny, tak je odstraníme. Kůži nařežeme na mřížku. Díky tomu se chuť dostane do masa, kůže se lépe propeče a také se bude snadněji konzumovat. 6 stroužků česneku nadrtíme a utřeme s 1,5 lžící soli, přidáme kmín a tymián. Tuto pastu vmasírujeme do masa. Snažíme se dostat i mezi kost a maso a do všech záhybů.
- 2Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na kolečka a cibuli na čtvrtiny. Do pekáče dáme zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme 1 dcl vody. Na zeleninu poklademe koleno (nejlépe, aby stálo). Zakryjeme poklicí. Případně nám postačí alobal, kterým koleno a pekáč přikryjeme, koleno do něj nebalíme. Alobal musí simulovat poklici, takže dáme pozor, aby nikde nevznikl nezakrytý prostor mezi pekáčem a kolenem. Dáme péct na 4 hodiny do trouby.
- 3Mezitím propereme čočku a dáme na cca 10 minut vařit do osolené vody, než bude měkká. Přebytečnou vodu vylijeme a necháme vychladnout. Přidáme citrónovou šťávu, okurky nakrájené na kostky a najemno nakrájenou cibuli. Dále vmícháme hořčici, olivový olej a křen. Opepříme, osolíme a dáme vychladit do lednice.
- 4Na marinádu smícháme všechny tekuté ingredience. Vmícháme nadrcený česnek a dle chuti přidáme najemno nasekanou chilli papričku.
- 5Po 4 hodinách odstraníme poklici z masa a polijeme výpekem. Koleno potřeme připravenou marinádou. Teplotu zvýšíme na 200 stupňů a přepneme na program gril. Dopékáme dalších 30 minut bez poklice. Během této doby maso ještě 2x potřeme marinádou.
- 6Koleno podáváme s vychlazeným čočkovým salátem. Maso, které odřežeme z prostředka kolene, dle chuti na talíři ještě dosolíme.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.