4–6 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 400 g mletého tučného vepřového masa
- 400 g mletého libového hovězího masa
- 260 g oloupané cibule
- 300 ml mléka
- 6 stroužků česneku
- 3 rohlíky
- 2 vejce
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička pepře
- 20 g soli
PAIRING DISHES WITH BEER
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
SIDE DISH
- chléb
- brambory
- bageta
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C. Do pekáče nalijeme vodu do výšky 2 cm.
- 2Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, dáme do mísy a zalijeme mlékem, aby změkly. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- 3Mleté maso vložíme do větší mísy, přidáme namočené pečivo, zbylé suroviny a důkladně promícháme. Mokrýma rukama vytvarujeme z masové hmoty šišku. Uhladíme ji, na povrchu potřeme vodou a vložíme do pekáče.
- 4Pekáč dáme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou. Troubu po hodině vypneme a sekanou v ní necháme ještě 15 minut dojít.
- 5Poté sekanou nakrájíme na plátky, přelijeme vypečenou šťávou a můžeme podávat s bramborami nebo bramborovou kaší.
Tip
Na sekanou pečeni použijte polovinu libového hovězího a polovinu tučnějšího vepřového. Jen z hovězího bývá suchá a drobí se. Směs na sekanou můžete podle potřeby zahustit strouhankou nebo naopak přidat trochu vody.
Čerstvě drcený kmín dá sekané výraznější a lepší chuť než kupovaný mletý. Můžete ho utlouct ve starém hmoždíři.
Šišku sekané doslova uplácejte, aby se masová hmota dobře spojila a nezůstaly v ní žádné vzduchové bubliny. Upečená sekaná by měla být měkká, pružná a šťavnatá.
Do sekané můžete podle chuti přidat tymián nebo červenou papriku anebo můžete její povrch poklást plátky slaniny.
Do sekané můžete před pečením vložit vejce uvařená natvrdo nebo přidat na kostičky nakrájený voňavý špek nebo slaninu.
Sekaná chutná výborně i studená, jen s chlebem a s hořčicí.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef