1 KUSDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY
- 180 ml polotučného mléka (vlažného)
- 50 g třtinového cukru
- 320 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 20 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 40 g rozinek (alespoň 6 hodin předem namočených ve vlažné vodě)
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 1 vejce velikosti M
- 25 g mandlových plátků
- Sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
- Xylitol
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Plech vystelte pečicím papírem.
- 2Do malé misky nalijte 40 ml vlažného mléka, přidejte 10 g třtinového cukru, 10 g špaldové mouky a 20 g droždí a vše promíchejte. Misku přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek (potrvá to 20–25 minut).
- 3Mezitím do větší mísy nebo nádoby od kuchyňského robota vložte žloutky, zbytek třtinového cukru a špetku soli a důkladně vše rozšlehejte do hladkého krému.
- 4Poté ke krému přidejte hotový kvásek, zbylou špaldovou mouku, předem namočené rozinky a rozpuštěné máslo a za pozvolného přilévání zbylého mléka vytvořte vláčné těsto. Pokud je těsto moc tuhé, přilijte trochu více mléka.
- 5Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout 60–90 minut na teplém místě. Zhruba 30 minut před dokynutím těsta předehřejte troubu na 180–185 °C.
- 6Nakynuté těsto přemístěte na pracovní plochu, vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. V menší misce rozšlehejte vejce. Bochánek posypte mandlovými plátky a pomocí mašlovačky potřete rozšlehaným vejcem.
- 7Plech s připraveným mazancem vložte do předehřáté trouby a pečte 40–45 minut při 180–185 °C.
- 8Hotový mazanec nechte alespoň 1 hodinu vychladnout na mřížce a poté podávejte.
Tip
Mazanec před podáváním posypte xylitolem.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Barbora Lundgren.