2 PORCEDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA ZELENINOVÝ VÝVAR
- 200 g mrkve
- 200 g petržele
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička olivového oleje
SUROVINY NA PASTINÁKOVÝ KRÉM
- 250 g pastináku
- 1 šalotka
- 1 ks brambory (cca 120 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička oleje
- 100 g zakysané smetany
- Špetka mletého muškátového oříšku
SUROVINY K PODÁVÁNÍ
- Kváskový nebo žitný chléb
- Výhonky červené ředkvičky
- Petrželová nať
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Na vývar omyjeme mrkev a petržel. Oloupeme je pomocí škrabky a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Do hrnce s nepřilnavým dnem nalijeme lžičku oleje a zeleninu 5 minut restujeme. Zalijeme 2 litry vody, přidáme koření a sůl a vaříme 45 minut na mírném plameni. Vývar přecedíme a připravíme si 1l na přípravu polévky. Zbytek uchováme v lednici na přípravu jiného jídla nebo zamrazíme na pozdější využití.
- 2Pastinák omyjeme očistíme škrabkou a nakrájíme na kostky. Šalotku nakrájíme nadrobno. Brambor oloupeme a nakrájíme na kostky.
- 3Do hrnce s nepřilnavým povrchem nalijeme 1 lžičku oleje. Přisypeme šalotku a na mírném plameni restujeme dosklovata. Přidáme pastinák dále restujeme. Jakmile je pastinák také dosklovata, přidáme bramboru, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny, přibližně 30 minut.
- 4Uvařenou polévku vložíme do stolního mixéru a důkladně rozmixujeme. Mixováním pomocí stolního mixéru dosáhneme krémové a nadýchané konzistence. Polévku můžeme rozmixovat i ponorným tyčovým mixérem. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a dochutíme mletým muškátovým oříškem.
- 5Plátek chleba nakrájíme na kostky a opečeme na pánvi s nepřilnavým dnem.
- 6Polévku podáváme s chlebovými krutony, posypanou výhonky červené ředkvičky a lístky petrželové natě.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!