4 ServingsDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
Ingredients
- 300 g kuskusu
- 30 g sušených meruněk
- 20 g piniových semínek
- 20 g nesolených pistácií
- 40 g mandlových plátků
- 30 g strouhaného kokosu
- 30 g rozinek
- 1 hvězdička badyánu
- 1 svitek skořice dlouhý 8 cm
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 menší granátové jablko
- 3 lžíce nahrubo nakrájené máty
- 30 ml citronové šťávy a ½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
- 3 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
- pepř
- sůl
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Instructions
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pinie a pistácie vyskládáme do jedné vrstvy na plech, vložíme do trouby a pečeme 12 minut. Poté je přendáme do misky vychladnout.
- 2Stejným způsobem připravíme mandlové plátky a pečeme je v troubě 8 minut. Necháme v misce vychladnout.
- 3Na středním ohni rozehřejeme pánev a nasucho na ní za stálého míchání orestujeme strouhaný kokos do světle zlaté barvy. Hotový kokos dáme do misky vychladnout.
- 4Kuskus dáme do větší mísy.
- 5600 ml vody přivedeme k varu společně s badyánem, skořicí a 1 lžící soli. Jakmile voda začne bublat, přilijeme ji do mísy ke kuskusu. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, důkladně promícháme, přiklopíme poklicí nebo obráceným talířem a necháme odstát, dokud se nevstřebá veškerá voda a kuskus nezměkne. Vyndáme badyán a skořici a vyhodíme je.
- 6Granátové jablko rozkrojíme a pomocí lžíce z něj vyklepneme zrníčka. Odstraníme z nich případnou bílou dužninu. Meruňky nakrájíme nadrobno, pistácie nahrubo. Do hotového kuskusu vmícháme piniová semínka, pistácie, mandlové plátky, sušené ovoce, kokos, nakrájené bylinky, semínka z granátového jablka a citronovou kůru a šťávu. Vmícháme zbylý olivový olej, dle chuti osolíme, opepříme a promícháme.
Tip
Nastrouhejte pouze žlutou část citronu, bílá je hořká.
Místo rozinek můžete použít sušené brusinky.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef