15 KUSŮDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
SUROVINY NA TĚSTO
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 vejce a 1 žloutek pokojové teploty
- 250 g másla pokojové teploty (vyndané cca 1 hodinu z lednice)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Kůra z 1 citronu
- 2 – 4 lžíce vlažného mléka
- Špetka soli
SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
- 250 g (1 kostka) tvarohu (nikoli vaničkového)
- 1 menší vejce
- 4 lžíce cukru
- 4 g vanilkového pudinkového prášku
SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ
- 220 g povidel
- 1 lžíce rumu (tuzemák)
- 1 lžíce mletých mandlí
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 1 vejce na pomašlování před pečením
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP
- 1Do mouky udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a bokem nasypejte sůl. Přidejte vajíčko, citronovou kůru a pomocí mléka zadělejte rukou nebo v robotu těsto. Těsto se konzistencí blíží více než klasickému kynutému těstu křehkému těstu. Zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice.
- 2Připravte si náplně – smíchejte vždy všechny suroviny v misce.
- 3Následně vyválejte slabou placku (cca 2 mm silnou) nebo menší placky – odeberte vždy kousek těsta - na lehce pomoučené ploše a pravítkem vyměřte pravidelné čtverce.
- 4Každý čtverec pomyslně rozdělte na 4 čtvrtiny, ale vykrojte jen dvě linky u spodní pravé čtvrtiny, a to tak, abyste tuto čtvrtinu neoddělili od celku (tedy ve středu se řez nepotká). Na protilehlou čtvrtinu naneste kopeček náplně a odkrojenou protilehlou čtvrtinou náplň přiklopte. S těstem pracujte opatrně, není tak pružné jako klasické kynuté těsto. Zbylé dvě čtvrtiny nařezejte na proužky vedoucí od kraje těsta směrem k přiklopené čtvrtině. Střídavě pak překládejte proužky vždy z jedné a druhé strany přes zakrytou čtvrtinu.
- 5Šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 20 minut na 170˚ C.
- 6Po vyjmutí z trouby potřete směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.
Tip
Z těsta můžete jednoduše vytvořit místo taštiček plněné rohlíčky. Vyválejte kulatou placku,
kterou rozdělíte jako pizzu. Na spodní širší základnu každého „trojúhelníku“ dejte kopeček náplně a
srolujte směrem ke středu. Lehce prsty přitlačte okraje, aby náplň zůstala zavřená.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!