1 KOLÁČDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
TĚSTO
- 150 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- 4 g prášku do pečiva
- 1 žloutek
- špetka soli
NÁPLŇ
- 1½ kg jablek
- 100 g krupicového cukru
- 20 g bramborového škrobu
- 1 citron
- semínka z půlky vanilkového lusku
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a jemně mleté ořechy. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.
- 2Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a každou čtvrtku rozkrojíme na tři části.
- 2Do širšího kastrolku nebo hlubší pánve dáme cukr a citronovou šťávou, za stálého míchání na mírném plameni jej rozpustíme. Rozpuštěný cukr necháme bez míchání asi 1 až 2 minuty zezlátnout, přidáme jablka a vanilku. Jablka pět minut vaříme a opatrně promícháváme vařečkou, aby se příliš nerozpadla. Kastrolek sundáme z hořáku, škrobovou moučku rozmícháme v ½ dcl vody a za stálého míchání přilijeme k jablkům. Směs rozprostřeme na předpečený korpus.
- 3Druhou polovinu těsta rozválíme na plát silný asi 4 mm, z něj nařežeme dlouhé proužky široké cca 1,5 cm a ty naskládáme do mřížky na povrch koláče.
- 4Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout, před podáváním můžeme poprášit vanilkovým nebo moučkovým cukrem.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.