2 BOCHNÍKYDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
CHLÉB
- 600 g pšeničné hladké mouky
- 400 g žitné chlebové mouky
- 850 ml kysaného podmáslí
- 25 ml octa
- 30 g čerstvého droždí
- 5 g celého kmínu
- 25 g soli
NA DOKONČENÍ
- žitná mouka na vysypání ošatek
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
Postup
- 1Do mísy nalijeme podmáslí pokojové teploty a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme míchat 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 45 minut zrát.
- 2Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech lehce poprášíme moukou.
- 3Vyzrálé těsto rozdělíme na dva díly. Z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme je hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme je 50 minut kynout.
- 4Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené předehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.
Tip
Troubu zapáříte tak, že ji rozehřejete a na její stěny rozprašovačem (na květiny) stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíte plech s chlebem.
Místo pšeničné hladké mouky můžete použít pšeničnou hladkou mouku chlebovou.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef