Cart

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY NA TĚSTO

  • 300 g hladké mouky
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu,
  • 40 g vanilkového cukru
  • 18 g čerstvého droždí
  • Špetka soli

SUROVINY NA NÁDIVKU

  • 30 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g tučného tvarohu v obalu
  • Kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 125 g ostružin

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce
  • 10 ml rumu
  • Ovoce na dozdobení

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž odebírat pro zadělání kvásku a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly.
  • 2Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přisypeme 1 lžíci cukru a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko. To setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté ho necháme 15 minut kynout.
  • 3Když je kvásek vykynutý, zpracujeme těsto. Změklé máslo utřeme s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidáme žloutky, které do této směsi pečlivě zamícháme. Dále přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosátou mouku a pro zvýraznění chuti též špetku soli. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny dobře spojily a následně z nich vypracujeme hladké pružné těsto. (Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm, pokud jej nemáte můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a podkovy by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule.).
  • 4Zpracované těsto necháme v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
  • 5Plech vysteleme pečicím papírem.
  • 6Ke konci kynutí těsta si připravíme tvarohovou nádivku. Máslo utřeme s cukrem do nadýchané pěny, poté do něj zašleháme žloutek, zamícháme najemno nastrouhanou citrónovou kůru a tvaroh. Bílek vyšleháme do pevného sněhu a jemně ho do tvarohové směsi zamícháme.
  • 7Ostružiny omyjeme, osušíme a rozpůlíme.
  • 8Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů. 8 z nich vyválíme na delší obdélník o tloušťce zhruba 0,5 cm. Nádivku přeneseme do zdobicího sáčku s indiánovou hubičkou a doprostřed po celé šířce těsta naneseme pruh náplně. Jen konce nechte trochu volné. Pak na ni poklademe pár ostružin a těsto srolujeme tak, abychom získali dlouhého hada. Konce zaděláme, aby nádivka nevytekla. Takto pokračujeme s dalšími 7mi díly. A necháme je lehce vykynout (nejdéle 10 minut).
  • 9Nyní dva díly vezmeme a umotáme z nich housku (Jeden díl položíme svisle a druhý vodorovně přes něj. Horní cíp přehneme dolů, tím získáme obrácené V. A pak konce zapleteme jako vánočku, tedy pravý konec přes vrch dovnitř, levý konec přes spod dovnitř a uvnitř překřížit levý přes pravý. Pokračujeme až do konce.). Housky umotáme 4 a přeneseme je na plech vystlaný pečicím papírem. Ze zbylého těsta zpracujeme 16 menších a 4 větší kuličky. Ty větší použijeme na hlavu želvy, malé pak na nožičky. Konce kuliček zploštíme, jemně potřeme vajíčkem a zasuneme pod tělíčko tak, aby hlava i nožičky částečně vykukovaly. Pak zvířátka necháme dobře vykynout (Záleží na teplotě v bytě, ale obvykle to trvá 20 minut.).
  • 10Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • 11Celá zvířátka potřeme rozkvedlaným vejcem s trochou rumu a vložíme do vyhřáté trouby, kde je pečeme zhruba 20 minut.
  • 12Hotová zvířátka lehce pocukrujeme a dozdobíme ovocem, ze kterého jim připravíme oči.

POZNÁMKA

  • 1Recept je sám o sobě jednoduchý, ale pokud chcete, aby zvířátky vypadaly tak jak mají, je důležité dodržet při jejich motání několik důležitých bodů:
  • 2Je velice důležité dodržet tloušťku těsta, čím tlustější tím lepší. 0,5 cm je minimum. Je to z toho důvodu, aby se vám při motání těsto nepotrhalo a současně se pak i nepotrhalo při následném kynutí a pečení.
  • 3Náplně nedávejte příliš, jen tak akorát. Ostružiny mějte nakrájené na malé kousky. Když bude had přeplněný, při motání se může vyvrhnout, a to by byla škoda.
  • 4Hada vyválejte, ale jenom lehce, abyste zadělali šev, a přitom se neobrali o tloušťku těsta, na kterou jste si na začátku dali pozor.
  • 5Před pečením nechte zvířátka dobře vykynout. Když podceníte kynutí, těsto to bude chtít v troubě dohnat, bude stoupat hodně rychle a švy by se mohly potrhat.
Tip
Práce s náplní je v tomto receptu složitější, a proto ho staví do pozice složitějších receptů. Pokud si chcete usnadnit práci, udělejte zvířátka bez náplně, i tak jsou moc dobrá.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA NÁDIVKU

SUROVINY NA DOKONČENÍ