

Naše maso
Pastrami sliced
ca. 110 g5 DAYS AVERAGE FRESHNESS
Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.
- Description
- Composition
- Similar products
- More from this brand
- Recipes
Pastrami prémiové kvality z masa jalovic a volů českého strakatého skotu. Hovězí pastrami vyrábí v Amase podle vlastního receptu, ze kterého vychází i při přípravě šunek a uzených mas. Dobře vychlazené týden odleželé mramorované podplečí nebo hrudí z čestru nasolí nakládací směsí Praganda a nechají minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva pastrami. Potom se lehce opláchne v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně vaří v páře. Pastrami je pak šťavnaté a má zauzenou a plnou chuť hovězího masa.
Balení obsahuje cca 100 g krájeného pastrami. Baleno v ochranné atmosféře.
Pastrami
Pastrami (pastirma, bastirma) je název různých a různě upravených mas ve východní Evropě a na Blízkém východě, kde se solené maso kdysi nechávalo zatížené v nádobách, aby dlouho vydrželo, podobně jako Keltové v Evropě nechávali v soli ležet kýty z prasat. V průběhu staletí si pak různé národy vymýšlely další a další recepty, a tak vzniklo mnoho variant této pochoutky: solené pastrami, sušené, uzené i vařené. Asi nejvíc ho proslavily Spojené státy – židovští přistěhovalci z východní Evropy si tam v druhé polovině 19. století přinesli původní pastrami z husy a časem ji nahradili levnějším a dostupnějším hovězím. My kluci z Amasa jezdíme každý rok na cesty za poznáním, a když jsme během jedné z nich v New Yorku ochutnali pastrami, řekli jsme si, že se do něj musíme pustit i u nás. Začali jsme pátrat – a zjistili jsme, že se něco dost podobného vyrábělo ze soleného a uzeného hrudí i v Čechách, a to ještě v padesátých letech 20. století! Spojili jsme tedy recepty a dnes u nás takto připravujeme solené, uzené i vařené hovězí bez koření. Pastrami je pak šťavnaté a má zauzenou a plnou chuť hovězího masa!
Český strakatý skot
V Amase pracují s hovězím masem z plemene české strakaté a jeho kříženců. Jde o původní české plemeno, které tvoří zhruba polovinu veškeré populace skotu u nás. Strakatá plemena jsou rozšířena po celém světě, v okolí švýcarského Bernu se chovala už od středověku. Čestr je vysoce užitkové univerzální plemeno, chované na mléko i maso. Farmáři Amasu vychovávají jalovice a voly tak, aby zvířata byla dostatečné zmasilá a vytvořil se jim tuk pod kůží, a hlavně v mase. Maso z takto vykrmeného skotu je ideální na zrání, a zejména staření.
Použití
Pastrami má stejné využití jako hovězí šunka. Výborné je na čerstvém pečivu, jen s máslem a okurkou, skvěle se hodí také na chlebíčky a obložené mísy. Teplé je výtečné do sendvičů, anebo si z něj udělejte hemenex.
Tip! V Našem mase jsou velmi oblíbené sendviče s hovězí šunkou nebo s pastrami. Na pánvi rozehřejte máslo a hovězí šunku na něm krátce opečte – a pak už ji jen dejte mezi dva opečené chleby, v doprovodu kysaného zelí a majonézy.
O výrobci
Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.
Skladování
Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.
Výrobce
AMASO CZ, s.r.o.
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika
Durability
Composition
Hovězí přední bez kosti |
Dusitanová solící směs |
Jedlá sůl s jódem |
E250 - Dusitan sodný |
Nutritional values per 100 g
Energy value | 1020 kJ/214 kCal |
Fats | 17 g |
including saturated fatty acids | 9.2 g |
Carbohydrates | 0.1 g |
including sugars | 0 g |
Protein | 16 g |
Salt | 2 g |
Fibre | 0 g |