Get exclusive benefits after your first order:

Delivery from 60 minutes

30 days free delivery

100% satisfaction guarantee

Delivery

Cart

Naše maso

Naše maso Ham from the pig Přeštice

ca. 110 g

4 DAYS AVERAGE FRESHNESS

Tento produkt má průměrnou trvanlivost 4 dny od doručení nákupu, garantovaná minimální trvanlivost jsou 3 dny. Pokud nebudete spokojeni, vrátíme vám zaplacenou cenu zboží v kreditech.
Premium qualityFresh from the farmSave me for CZK 73.70
Sold out. Expected back on Tue.
Send an e-mail when it's back in stock
Show similar from category »
Country: Czech Republic,
Did you know?
Local production and undeniable freshness

Every day, we source locally for the freshest groceries you can trust.

Pražská šunka na kosti prémiové kvality,  zaručená tradiční specialita z masa přeštického černostrakatého prasete. Pražskou šunku na kosti vyrábí v Našem Mase podle původní české receptury z třicátých let. Dobře vychlazené týden odleželé kýty s kostí a kolenem z přeštíků nasolí Pragandou a nechají minimálně dva týdny ležet v láku, kde se vytváří chuť a barva šunky. Potom se lehounce opláchnou v teplé vodě, aby se odsolil povrch, po osušení v teplé udírně se pozvolna vyudí na bukovém dřevu a několik hodin šetrně povaří v páře. Šunka je pak šťavnatá a má velmi jemnou zauzenou chuť

Balení obsahuje cca 100 g krájené šunky. Baleno v ochranné atmosféře.

Šunka

Šunka patří k vrcholům uzenářského umění již tisíce let. Pokud říkáme šunka, myslí se  tím výrobek připravený výhradně ze zadní nohy – kýty. Nejstarší postupy pracují pouze s kýtou, solí a časem. V průběhu staletí se postupně vymýšlely další a další recepty, a tak vznikly různé druhy šunky. Tak to bylo i v roce 1857, kdy v pražské Celetné ulici řezník a uzenář František Zvěřina naložil, vyudil a následně dovařil celou, nevykostěnou vepřovou kýtu. Po něm výrobu převzal jeho zeť Josef Jeřábek, který v Holešovicích postavil továrnu na výrobu uzenářského zboží. S výrobou této lahůdky pak začali i další pražští uzenáři. Nejznámější z nich, Antonín Chmel z Vinohrad, postavil svůj závod na Zvonařce a proslavil Pražskou šunku po celém světě. Šunky se tehdy nakládaly do dřevěných kádí, solily směsí soli a sanitru (dusičnanu sodného) a nechávaly se několik týdnu proležet. Zlom přinesl uzenář z pražských Ďáblic, který vynalezl „sanitru prostou nakládací sůl Pragandu“. „Rychlosůl Praganda“ je směs 99,5 % jedlé soli a 0,5 % dusitanu sodného. Dusitan v takto malém množství rychleji podpoří prospěšné mikroorganismy, které vytvoří typickou šunkovou chuť i narůžovělou barvu a zároveň zamezí růstu případných škodlivých mikroorganismů.

Přeštické černostrakaté prase

Maso z přeštíků má díky velkému podílu tuku, který se nachází v mase i na povrchu, specifickou chuť a „šmrnc“, díky mezisvalovému tuku je krásně křehké a hezky voní. Chovatelé vyšlechtili přeštického vepře již v 19. století, a to křížením místního prasete (českého hřebenáče) se starými anglickými a německými plemeny, dováženými po roce 1850 na Přešticko, Klatovsko a Domažlicko. Většina těchto plemen byla černostrakatých s klopeným uchem a takový je i přeštík. Jeho kvalitní maso se tradičně používalo hlavně na výrobu vyhlášené Pražské šunky.

Ve dvacátém století byl chov těchto prasat maso–sádelného typu s vyšší vrstvou hřbetního tuku potlačován ve prospěch výrazně masných prasat, která přinášejí rychlejší a snadnější zisk. Nyní se přeštíci vracejí do popředí zájmu, a dokonce se stává, že někteří chovatelé vydávají za přeštíky jiná strakatá plemena. Našimi partnery jsou však pouze chovatelé s uznanými chovy přeštických černostrakatých prasat.

Použití

Znáte lepší svačinu než výbornou, šťavnatou šunku na čerstvém rohlíku či chlebu s máslem? Pražskou šunku využijete také na chlebíčky a obložené mísy, do sendvičů, opečená na cibulce je skvělá do šunkofleků. A co teprve na hemenex (ham and eggs).

O výrobci

Řeznictví Naše maso prodává hovězí z plemene čestr a wagyu, vepřové z přeštíků a uzeniny podle prvorepublikových receptur. Do řeznictví v Dlouhé ulici je dodává Amaso, které odebírá od tuzemských dodavatelů a v případě wagyu také z farmy Torikai v Japonsku. Řezníci se se svými dodavateli osobně znají, dbají na to, aby zvířata žila spokojený život a dohlížejí na porážku. Ve výrobně v Jenči pak maso sami bourají, nechávají zrát a vyrábějí z něj uzeniny.

Skladování

Skladujte v chladu při teplotě 1–4 °C. Po otevření určeno k okamžité spotřebě.

Výrobce

AMASO CZ, s.r.o. 
Maiselova 38
Praha 1
Česká republika

Durability

Average durability from the time of delivery: 4 days.

Guaranteed minimum durability from the time of delivery: 3 days.If the minimum durability is lower, please contact us and ask for a refund. Not applicable to items from the Save the Food section.

Composition

Vepřová kýta95 %
Pitná voda
Jedlá sůl
Konzervační látka
E250 - Dusitan sodný

Nutritional values per 100 g

Energy value855 kJ/202 kCal
Fats14 g
including saturated fatty acids6.8 g
Carbohydrates0 g
including sugars0 g
Protein19 g
Salt2 g
Fibre0 g
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.