Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E951 - Aspartam

Charakteristika

Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr. Zvýrazňuje aroma. Používá se ve více než 6000 potravinách po celém světě. Látka není stabilní při zahřívání - ztrácí svou sladkost. V těle se rozkládá na 3 látky - fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol. Zvyšuje chuť k jídlu. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel.

Použití

Aspartam se používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Většinou se nepoužívá v pokrmech, které je nutné zahřívat, tepelně upravovat.

Výroba

Aspartam se vyrábí synteticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové.

Nežádoucí účinky

Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména se vznikem rakoviny mozku). Od té doby probíhají diskuze, týkající se jeho závadnosti. Americká organizace FDA (Food and Drug Administration) provedla dvouletý nezávislý výzkum a prohlásila, že nemůže podpořit tvrzení, že Aspartam zabíjí mozkové buňky nebo způsobuje jiná poškození. Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Pozor by si měli dávat lidé citliví na tuto látku - po nežádoucích účincích, které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli její příští konzumaci vyhýbat. Určitě by se měly potravinám, obsahujícím tuto látku, vyhýbat těhotné a kojící ženy (protože se Aspartam v těle rozkládá na methanol, který není vhodný). Některé studie na hlodavcích uvádějí negativní účinky na jejich nervový systém.V roce 1984 se objevily zprávy arizonského ministerstva zdravotnictví, že se objem methylalkoholu v Aspartamu při vyšších než obvyklých teplotách zvyšuje nad přípustnou úroveň a stává se toxickým. FDA na to odpověděla, že podobné úrovně methylalkoholu se objevují přirozeně v ovocných džusech a že je tudíž riziko nepodložené.V roce 1996 byl, v rámci studie na krysách, dokázán zvýšený výskyt rakoviny mozku.V roce 2007 vydal časopis Critical Reviews of Toxicology (dalo by se přeložit jako "Kritické recenze v toxikoligii") přehled cca 500 studiíí, článků, zpráv za posledních 25 let. Výsledkem tohoto shrnutí bylo tvrzení, že v běžných množstvích je konzumace Aspartamu bezpečná. Není důvěryhodný důkaz o tom, že by látka způsobovala zdravotní problémy, byla karcinogenní nebo neurotoxická.V roce 2008 proběhla další studie na univerzitě v Jižní Africe. Cílem bylo dokázání přímých i nepřímých efektů na vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování. Dokázali, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu.Je potřeba dalších studií ke stanovení pevného závěru ohledně jeho škodlivosti, množství studií nedává jasný závěr a důkazy o jeho škodlivosti jsou prozatím kontroverzní.

Zdroje informací

  • EFSA - tisková zpráva k přehodnocení bezpečnosti Aspartamulink ]
  • Patent confirms that aspartame is the excrement of GM bacterialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček