E223 - Disiřičitan sodný
Charakteristika
Jedná se o anorganickou sůl, která se má formu suchého prášku. Používá se jako konzervant, zabraňující šíření plísní, bakterií a hub. Jedná se také o antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a potravin. V potravinách ničí vitamín B1 a proto je zakázáno používat tuto látku do potravin sloužících jako zdroj vitaminu B1.Použití
Disiřičitan disodný se používá ve výrobě vína, piva, v sušeném ovoci, nealkoholických nápojích, marmeládách, džemech, džusech, omáčkách, v bramborových výrobcích, pečivu, mouce, želé, mražených jablkách nebo také při bělení ořechů. V jiných oblastech se vyskytuje v kosmetice jako přídavek v barvách na vlasy, deodorantech, odstraňovačích skvrn a dále v krmivech pro zvířata.Výroba
Vyrábí se chemickou cestou z plynného oxidu siřičitého, nebo siřičitanu sodného nebo uhličitanu sodného a oxidu siřičitého. Disiřičitan disodný obsahuje 67% oxidu siřičitého.Nežádoucí účinky
Podobně jako všechny siřičitany, tak i disiřičitan disodný může způsobit astmatický záchvat, nevolnost, průjem, bolesti žaludku, bolesti hlavy, senou rýmu, chronickou kopřivku, atopický ekzém. Ve spojitosti se siřičitany jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Při výzkumech na krysách bylo zjištěno negativní ovlivňování schopnosti rozmnožování.Zdroje informací
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.