Košík

E100 - Kurkumin

Charakteristika

Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Dává jídlům mírně nahořklou a dřevnatou chuť. Záměrně zaměňován za drahý šafrán. Věrně nahrazuje žlutou barvu vajec u pečiva.

Použití

Turmerik i kurkumin mají své místo v tradiční asijské kuchyni. Typicky se vyskytuje v kari koření, kari pastách, vanilkových pudincích, vanilkových dezertech, žvýkačkách, jogurtech, sýrech, zmrzlinách, instantních polévkách, horčicích, nealko nápojích a margarínech. Běžně je použito ve směsích s alkoholem či polysorbáty (E432 – E463). V průmyslu najde uplatnění u barvení dřeva, laků, při výrobě papíru, mastí či vosku.

Výroba

Získává se z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), což je rostlina příbuzná zázvoru. Je dovážen z Číny, Indie a Pákistánu. Pro extrakci čistého kurkuminu se používají organická rozpouštědla. Celá řada výrobců tímto barvivem nahrazuje tartrazin (E102).

Nežádoucí účinky

U zdravého člověka nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může dráždit kůži. Doporučuje se nepřekračovat denní limit 0-0,5 mg na kg tělesné váhy. Je vhodné vyhýbat se jeho konzumaci při jaterních a žlučníkových problémech, v těhotenství a dále při poruchách srážlivosti krve nebo při problémech s početím. V některých případech byla prokázána účinnost extraktu na štítnou žlázu prasat. Snižuje hladinu cholesterolu, působí protinádorově a protizánětlivě. Snižuje riziko vzniku srdečního selhání. Podporuje trávení..

Zdroje informací

  • Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandeloválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček