4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 lilky po cca 220 g
- 5 středně velkých rajčat
- 4 vejce
- 50 g olivového oleje
- 2 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 4 lžičky rostlinného oleje
- pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- potravinářskou fólii
- kuchyňský provázek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 2Lilky podélně rozkrojíme a dužninu lehce nařízneme do mřížky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem na středním ohni rozehřejeme olivový olej a lilky na něm řeznou stranou dolů opečeme dozlatova. Poté je položíme na plech řeznou stranou nahoru, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut.
- 3Poté je necháme částečně zchladnout, upečenou dužninu lžící vyškrábneme na prkénko a nakrájíme najemno. Dáme do mísy. Po upečení lilku by mělo zbýt v míse 300 g dužniny.
- 4V hrnci přivedeme k varu vodu, do vroucí vody vložíme vždy nejvíce 2 rajčata naříznutí do křížku a vaříme 15–20 vteřin. Poté je ihned přendáme do mísy s ledovou vodou a necháme vychladit. Poté z rajčat sloupneme slupku, rozkrojíme je, lžící vyškrábneme semínka a ta vyhodíme. Dužninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 5Konfitovaný česnek vymáčkneme ze slupky, rozmačkneme ho vidličkou a přidáme spolu s ochuceným česnekovým olejem do mísy k lilku. Přidáme nakrájenou dužninu rajčat, petržel, 5 g soli a špetku čerstvě mletého pepře. Důkladně promícháme.
- 6V rendlíku přivedeme k varu vodu. Menší misku vyložíme potravinářskou fólií, vlijeme do ní 1 kávovou lžičku oleje a opatrně do ní vyklepneme 1 vejce tak, aby se neporušilo. Okraje fólie stiskneme k sobě, aby okolo vejce nezbyl žádný vzduch a svážeme ji. Takto připravíme i zbývající vejce.
- 7Vejce ve fólii vložíme do vroucí vody, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 5 minut. Uvařená vejce přendáme na talíř a opatrně je zbavíme potravinářské fólie.
- 8Na talíř servírujeme lilek, na něj položíme vejce, lehce ho osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou pažitkou.
Tip
Podávejte dle chuti s pečivem, s novými bramborami nebo jen tak.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef