4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 800 g zadního hovězího
- 250 g oloupaných brambor (varný typ A)
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g oloupaného celeru
- 100 g oloupané mrkve
- 100 g oloupané cibule
- 15 g najemno nastrouhaného zázvoru
- 6 g oloupaného česneku
- 300 ml mrkvové šťávy
- 400 ml kokosového mléka
- 6 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička chilli koření
- 10 ks hřebíčku
- 1,5 lžičky soli
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.
MOHLO BY SE HODIT
- Pomůcky na vaření
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V míse smícháme jogurt s kardamomem, 1 lžičkou soli a skořicí.
- 2Maso nakrájíme na kostky o hraně 5 cm, přidáme ho do mísy s ochuceným jogurtem, promícháme a dáme do lednice odležet alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- 3Troubu rozehřejeme na 150 ˚C.
- 4Mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 1 cm, brambory na kostky o hraně 3 cm, cibuli a česnek nakrájíme nahrubo.
- 5V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou mrkev a celer a restujeme za častého míchání 4 minuty. Přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme česnek, hřebíček, chilli koření, zázvor, ½ lžičky soli, promícháme a restujeme 1 minutu.
- 6Přidáme marinované maso (bez jogurtové marinády) a za častého míchání restujeme 3 minuty. Přidáme zbylou jogurtovou marinádu a mícháme 1 minutu. Přilijeme 200 ml vody, mrkvovou šťávu, vinný ocet, kokosové mléko a přidáme brambory. Promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby na 3,5 hodiny.
- 7Na talíři posypeme nakrájenou petrželí a podáváme s dušenou rýží.
Tip
Pokrm bude mnohem lepší, použijete-li vyzrálé maso z jalovice nebo býka a bude mnohem křehčí, necháte-li ho v marinádě přes noc.
K přípravě budete potřebovat kastrol s poklicí vhodný do trouby.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef