4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KAPR
- 4 vyšší filety z kapra po 200 g
- 60 g slaniny
- 60 g hladké mouky
- 2 větší stroužky česneku
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- sůl
SALÁT
- 140 g krup – lámanky
- 140 g čočky
- 80 g anglické slaniny
- 80 g oloupané mrkve
- 20 g cukru krupice
- 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce lístků plocholisté petržele
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce octa
- pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchynský papír
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na kapra
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 2Slaninu nakrájíme na 8 špalíčků, každý zhruba o velikosti 7×1,5 cm, a dáme ji na 20 minut do mrazáku.
- 3Filety zbavíme kůže a do každého prořízneme úzkým nožem otvory, do kterých vsuneme připravené špalíčky slaniny. Filety ze všech stran osolíme.
- 4Česnek oloupeme a prolisujeme. Prošpikované a osolené filety z kapra potřeme z jedné ploché strany prolisovaným česnekem. V misce smícháme mouku s paprikou a filety v ní obalíme. Přebytečnou mouku sklepneme rukou.
- 5V pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo a rybu v něm smažíme 1 minutu z každé strany. Osmažené filety položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, abychom je zbavili přebytečného tuku. Poté je položíme do pekáčku a dopečeme v rozehřáté troubě za 7 minut.
Postup na salát
- 1Čočku a kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě podle návodu na obalu. Scedíme je a smícháme dohromady.
- 2Mrkev a slaninu nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm.
- 3V pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a během 1 minuty na něm za stálého míchání orestujeme mrkev. Přidáme k čočce a kroupám. Na stejné pánvi orestujeme během 2 minut slaninu a přimícháme ji do čočky, krup a mrkve.
- 4Vývar zahřejeme, přidáme cukr a ocet a necháme cukr rozpustit. Nalijeme na čočku s kroupami, mrkví a slaninou. Vše pečlivě a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- 5Petržel nakrájíme najemno a vmícháme ji do salátu. Ten necháme na teplém místě chvíli odležet, aby se spojily všechny chutě a tekutina se vsákla do čočky a krup. Salát podáváme k rybě.
Tip
Čočku a kroupy nerozvářejte. Na vaření je potřeba zhruba třikrát víc vody, než bylo luštěnin.
Namísto krup můžete použít uvařenou pohanku.
Salát můžete podávat i vlažný.
Rybu můžete podávat v kombinaci s klasicky obalovaným smaženým kaprem a bramborovým salátem během štědrovečerní večeře.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef