4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
ZELENINOVÝ CASSOULET
- 300 g zeleného chřestu
- 300 g konzerovaných bílých fazolí
- 150 g hlívy ústřičné
- 100 g mraženého hrášku
- 80 g olivového oleje
- 30 g oloupané šalotky
- 20 g oloupaného česneku
- 50 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- pepř
- sůl
STROUHANKA
- 50 g najemno nastrouhaného parmezánu
- 50 g strouhanky
- 30 g másla
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA ZELENINOVÝ CASSOULET
- 1Z chřestu odřízneme dolní dřevnatou část stonků. Ze stonků chřestu odkrojíme malým nožem lístky a vyhodíme je.
- 2Připravíme velkou mísu s ledovou vodou.
- 3Šalotku a česnek nakrájíme najemno. Hlívu natrháme na menší kousky. Hrášek necháme rozmrznout.
- 4V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou hlívu a restujeme ji za častého míchání 2 minuty. Přidáme šalotku a česnek a restujeme 1 minutu. Přilijeme víno, promícháme a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme 300 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň na polovinu a vaříme, než se tekutina vyvaří na polovinu. Přidáme hrášek, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme 2 minuty.
- 5V hrnci přivedeme k prudkému varu větší množství vody, osolíme ji 1 lžící soli, přidáme chřest a necháme ho vařit 1 minutu. Ihned ho přendáme do mísy s ledovou vodou a necháme pár minut zcela vychladit. Vychlazený chřest necháme v sítu okapat, poté ho nakrájíme na kousky dlouhé 3 cm a dáme stranou.
- 6Přidáme nakrájený chřest a uvařené fazole, prohřejeme je, stáhneme z ohně a vmícháme nakrájenou petržel. Dle chuti osolíme a opepříme.
- 7Na talíři posypeme parmezánovou strouhankou.
POSTUP NA STROUHANKU
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C. Parmezán, strouhanku a máslo prsty promícháme, položíme na plech vyložený kuchyňským papírem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 5 minut dozlatova. Poté necháme vychladnout.
Tip
Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Pokrm bude mít výraznější chuť.
Nádoba s ledovou vodou by měla být naplněna alespoň 3 litry ledové vody, do které můžete přidat kostky ledu. Jde o to, aby se zelenina co nejrychleji zchladila. Nemáčejte takto blanšírovanou zeleninu v ledové vodě příliš dlouho. Stačí jen pár minut, dokud nezchladne.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef