4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kohout nebo 1 kuře
SUROVINY NA MARINÁDU
- 80 g oloupané mrkve
- 80 g oloupané cibule
- 80 g řapíkatého celeru
- 600 ml červeného vína Pinot noir
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 4 snítky tymiánu
SUROVINY NA VÝVAR
- 1 l kuřecího vývaru
- 1 oloupaná větší cibule
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 5 kuliček černého pepře
- 1 kulička nového koření
SUROVINY NA POKRM
- 100 g uzené slaniny vcelku
- 40 g másla
- 3 lžíce koňaku
- hladká mouka na obalení
- sůl
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 150 g malých žampionů
- 50 g uzené slaniny vcelku
- 40 g másla
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA MARINÁDU
- 1Kohoutka nebo kuře rozporcujeme na 8 dílů. Z křídel odřízneme horní letky. Kostru a horní letky dáme stranou.
- 2Mrkev nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
- 3Do mísy dáme porce masa, ostatní suroviny a zalijeme vínem. Překryjeme potravinářskou fólií a dáme odležet na 12 hodin do lednice.
POSTUP NA VÝVAR
- 1Kostru kohoutka rozkrájíme na menší kusy. Cibuli nakrájíme nahrubo.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej a kostru a letky na něm orestujeme ze všech stran dozlatova. Přidáme cibuli, koření a za častého míchání restujeme 3 minuty. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum, sebereme z povrchu vzniklou pěnu a vaříme nezakryté 2 hodiny.
- 3Hotový vývar přecedíme a sebereme z něj tuk, který vyhodíme.
POSTUP NA POKRM
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 2Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 3Naložené maso vyndáme z marinády a důkladně ho osušíme kuchyňským papírem. Ze všech stran osolíme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
- 4Marinádu přecedíme do misky a zeleninu z ní dáme stranou.
- 5V kastrolu na středním ohni rozehřejeme slaninu. Přidáme máslo a necháme ho zpěnit. Přidáme maso nejprve kůží dolů a opečeme ho dozlatova ze všech stran. Dáme stranou.
- 6Do kastrolu přidáme zeleninu z marinády a na vyšším ohni ji za častého míchání restujeme 5 minut. Přidáme opečené maso, přilijeme koňak a necháme ho vyvařit.
- 7Přilijeme víno z marinády, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 12 minut. Přidáme 600 ml vývaru z kohoutka, lehce osolíme, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a kastrol dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 50 minut nebo než je maso měkké.
- 8Měkké maso vyndáme z kastrolu a šťávu svaříme na sporáku do hustoty omáčky. Omáčku přecedíme do rendlíku a lehce propasírujeme.
POSTUP NA DOKONČENÍ
- 1Ze žampionů odkrojíme nohy a vyhodíme je. Menší hlavičky rozřízneme napůl, větší na čtvrtiny. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
- 2V pánvi na středním ohni zpěníme polovinu másla, přidáme cibulky a restujeme 2 minuty za občasného zamíchání. Přidáme 50 ml vody, špetku soli a 3 lžíce hotové omáčky. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme poklicí a necháme dusit 4 minuty. Promícháme, znovu přiklopíme poklicí a stáhneme z ohně.
- 3Ve druhé pánvi na vyšším ohni zpěníme zbylé máslo, přidáme slaninu a za častého míchání restujeme. Jakmile začne zlátnout, přidáme žampiony, špetku soli a za častého míchání restujeme 1 minutu. Stáhneme z ohně a přimícháme cibulky.
- 4Do omáčky vrátíme maso a krátce ho prohřejeme. Přidáme mix cibulek, slaniny a žampionů z pánve.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef