Košík

4 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1 kohout nebo 1 kuře

SUROVINY NA MARINÁDU

  • 80 g oloupané mrkve
  • 80 g oloupané cibule
  • 80 g řapíkatého celeru
  • 600 ml červeného vína Pinot noir
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky tymiánu

SUROVINY NA VÝVAR

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 oloupaná větší cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 kulička nového koření

SUROVINY NA POKRM

  • 100 g uzené slaniny vcelku
  • 40 g másla
  • 3 lžíce koňaku
  • hladká mouka na obalení
  • sůl

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 150 g malých žampionů
  • 50 g uzené slaniny vcelku
  • 40 g másla
  • sůl

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Toto jídlo chutná nejlépe se středně plnými, bílými a růžovými víny.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA MARINÁDU

  • 1Kohoutka nebo kuře rozporcujeme na 8 dílů. Z křídel odřízneme horní letky. Kostru a horní letky dáme stranou.
  • 2Mrkev nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo. Řapíkatý celer nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
  • 3Do mísy dáme porce masa, ostatní suroviny a zalijeme vínem. Překryjeme potravinářskou fólií a dáme odležet na 12 hodin do lednice.

POSTUP NA VÝVAR

  • 1Kostru kohoutka rozkrájíme na menší kusy. Cibuli nakrájíme nahrubo.
  • 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme olej a kostru a letky na něm orestujeme ze všech stran dozlatova. Přidáme cibuli, koření a za častého míchání restujeme 3 minuty. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum, sebereme z povrchu vzniklou pěnu a vaříme nezakryté 2 hodiny.
  • 3Hotový vývar přecedíme a sebereme z něj tuk, který vyhodíme.

POSTUP NA POKRM

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  • 2Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 3Naložené maso vyndáme z marinády a důkladně ho osušíme kuchyňským papírem. Ze všech stran osolíme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
  • 4Marinádu přecedíme do misky a zeleninu z ní dáme stranou.
  • 5V kastrolu na středním ohni rozehřejeme slaninu. Přidáme máslo a necháme ho zpěnit. Přidáme maso nejprve kůží dolů a opečeme ho dozlatova ze všech stran. Dáme stranou.
  • 6Do kastrolu přidáme zeleninu z marinády a na vyšším ohni ji za častého míchání restujeme 5 minut. Přidáme opečené maso, přilijeme koňak a necháme ho vyvařit.
  • 7Přilijeme víno z marinády, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod třetinu a vaříme 12 minut. Přidáme 600 ml vývaru z kohoutka, lehce osolíme, přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a kastrol dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 50 minut nebo než je maso měkké.
  • 8Měkké maso vyndáme z kastrolu a šťávu svaříme na sporáku do hustoty omáčky. Omáčku přecedíme do rendlíku a lehce propasírujeme.

POSTUP NA DOKONČENÍ

  • 1Ze žampionů odkrojíme nohy a vyhodíme je. Menší hlavičky rozřízneme napůl, větší na čtvrtiny. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 2V pánvi na středním ohni zpěníme polovinu másla, přidáme cibulky a restujeme 2 minuty za občasného zamíchání. Přidáme 50 ml vody, špetku soli a 3 lžíce hotové omáčky. Stáhneme oheň na třetinu, přiklopíme poklicí a necháme dusit 4 minuty. Promícháme, znovu přiklopíme poklicí a stáhneme z ohně.
  • 3Ve druhé pánvi na vyšším ohni zpěníme zbylé máslo, přidáme slaninu a za častého míchání restujeme. Jakmile začne zlátnout, přidáme žampiony, špetku soli a za častého míchání restujeme 1 minutu. Stáhneme z ohně a přimícháme cibulky.
  • 4Do omáčky vrátíme maso a krátce ho prohřejeme. Přidáme mix cibulek, slaniny a žampionů z pánve.
     
     
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

SUROVINY NA MARINÁDU

SUROVINY NA VÝVAR

SUROVINY NA POKRM

SUROVINY NA DOKONČENÍ

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM