4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 300 g čerstvé červené řepy
- 40 g olivového oleje
- 2 stroužky oloupaného česneku
- 250 g uvařené cizrny a 100 g vývaru z cizrny
- 25 g citronové šťávy
- 30 g pasty tahini
- 2 snítky tymiánu
- 4 g soli
JEŠTĚ BUDETE POTŘEBOVAT
- alobal
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- 2Řepu omyjeme, osušíme a položíme na alobal velký tak, aby do něj šlo řepu zabalit. Zakápneme ji 1 lžící olivového oleje, přidáme tymián a 1 stroužek česneku. Vše zabalíme do alobalu a dáme na 35 minut do trouby. Upečenou řepu necháme vychladnout.
- 3Poté ji oloupeme, odvážíme 180 g upečené dužniny a tu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Vložíme do mixéru, přidáme uvařenou cizrnu a vývar z ní, sůl, pastu tahini, 1 stroužek česneku, zbylý olivový olej a citronovou šťávu. Mixujeme 2 minuty dohladka. Poté přepasírujeme přes jemný cedník.
Tip
K přípravě budete ještě potřebovat mixér a jemný cedník.
Takto pečená řepa získá výtečnou a výraznou chuť. Můžete jí takto připravit větší množství a použít ji do jiných pokrmů. Řepu můžete doměkka uvařit v osolené vodě, do které přidáte tymián a stroužek česneku. Její chuť ale nebude tak výrazná.
Větší kusy řepy musíte péct až hodinu, zkrátka dokud nezměknou.
Pokud nemáte čas, použijte scezenou nakládanou řepu, avšak výsledná chuť pokrmu bude jiná.
Na talíři nebo v servírovací míse můžete pokrm zakápnout olivovým olejem a dozdobit například na plátky nakrájenými ředkvičkami.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef