Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 900 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
- 3 lžíce olivového oleje
- 130 g čedaru, nastrouhaného
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička římského kmínu
- 6–8 vajec
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA CIBULI
- 1 střední červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2–3 lžíce limetkové šťávy
SUROVINY NA MÁSLO
- 50 g másla
- 2–3 lžíce srirachy
NA OZDOBU
- Čerstvý koriandr
- Feta sýr
- Chilli flakes
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Předehřej troubu na 200 °C. Sladké brambory rozlož na plech, propíchej je vidličkou, pokapej 2 lžícemi olivového oleje, osol a opepři. Peč asi 25–40 minut, dokud nejsou měkké. Až budou hotové a vychladlé, tak je promíchej se sýrem, římským kmínem, česnekem a solí. Udělej z toho kaši.
- 2Mezitím smíchej nakrájenou červenou cibuli s limetkovou šťávou a špetkou soli. Nech ji odležet, aby změkla a získala svěží chuť. Přehoď fólii a dej do ledničky, mělo by stačit 5 minut.
- 3Ve velkém kastrolu/pánvi rozehřej olej (já použil oliváč), následně po celé pánvi rozetři naší směs ze sladkých brambor a nech 7 minut opékat na střední plamen. Chceme aby to mělo takovou křupavou krustičku zespoda. Následně uděláme ďulky a vyklepeme tam vajíčka. Přikryjeme poklicí a občas s celým kastrolem zahýbáme do kola, aby se nám udělali i bílky. Bude to trvat cca 7 minut.
- 4Mezitím rozpusť máslo a smíchej ho se srirachou, nezapomeň celou dobu míchat.
- 5Jakmile jsou vejce hotová, posyp shakshuku nastrouhaným tetou. přidej naloženou cibuli, zakápni sriracha máslem a posyp čerstvým koriandrem a chilli flakes.
- 6Podávej hned, ideálně s křupavým chlebem, bagetkou nebo pita plackami
- 7TIP: Sladké brambory si můžeš připravit den předem, ať máš ráno co nejméně práce. Fungovat budou na posypání i nějaké opražené ořechy, sezam, či smažená cibulka Bylinky použíj jakýkoliv.
Tip
K přípravě byl použit nízký kastrol ze smaltované litiny Mattia 2.0 s poklicí

Fabini
Fabini a Rohlík? Skvělý pár! Kvalitní nádobí a kvalitní suroviny si prostě rozumí. Mrkni na recepty, které pro nás Fabini připravili – vaření s nimi je radost od první kapky oleje.