700 mlDo hodinkyNovinka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 130 ml salka
- 3 PL cukru krupice
- 3 vejce
- 250 ml kvalitnějšího tmavého rumu
- 50 ml Amaretta
- 1 vanilkový lusk
- 1 - 3 badyány
- 1 celá skořice nebo ½ ČL mleté skořice
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do hrnce dejte smetanu, mléko a salko. Přidejte zrníčka z vanilkového lusku, badyán, skořici a vše přiveďte k varu. Přihoďte i slupku z vanilkového lusku. Jakmile se směs začne vařit, hrnec odstavte z plotny. Nechte louhovat minimálně 10 minut. Poté obsah přeceďte do jiné nádoby. Slupku z vanilkového lusku si odložte stranou.
- 2Připravte si vodní lázeň. Do mísy vyklepněte 3 žloutky a přidejte cukr. Mísu dejte nad vodní lázeň a ruční metlou žloutky šlehejte přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by teplota měla dosáhnout maximálně 65 - 70°C). Poté mísu z vodní lázně sundejte a za stálého míchání přilijte ⅓ vyluhovaného mléka. Počkejte až se vše dokonale propojí a přilijte zbytek mléka. Poté dejte mísu znovu nad vodní lázeň a za stálého míchání počkejte až krém zhoustne. Měl by mít konzistenci řidšího pudinku. Nakonec za stálého míchání do misky přilijte rum a mandlový likér.
- 3Likér poté přeceďte přes jemné sítko. Do čisté lahve dejte odložený zbytek vanilkového lusku a lahev naplňte likérem. Uchovávejte v chladu.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!