8 PORCÍDo hodinkyNovinka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)
- 100 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 100 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g jumbo zlatých rozinek
- 50 g mandlových plátků (na posypání)
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- alobal
- papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Zalijeme vlažným mlékem a rozmícháme. Kvásku necháme na teplém místě vzejít, což trvá asi 10 minut.
- 2Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Do středu uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky, tvaroh a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí (můžeme použít robot s hnětacím hákem).
- 3Na závěr vmícháme rozinky. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- 4Z vykynutého těsta vytvoříme 9 stejně velkých dílků.
- 5Upleteme cop ze 4 kusů, dále ze tří, a nakonec ze dvou. Tyto tři části položíme na sebe.
- 6Vánočku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
- 7Rozšleháme vejce a vánočku jím potřeme.
- 8Posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–45 minut.
- 9Po 20 minutách pečení můžeme vánočku přikrýt alobalem, aby se nepřipálila.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.