1 litrDo hodinkyNovinka
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 450 ml polotučného mléka
- 150 g nesolených pistácií (oloupaných)
- 5 žloutků
- 150 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml bílého rumu
- Pistáciová pasta (volitelně, pro intenzivnější chuť a barvu)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Pistácie umeleme na prach a přidáme do poloviny mléka a 50 ml smetany. Necháme cca 30 minut odstát. Směs poté přecedíme přes jemné síto nebo plátýnko, abychom odstranili drobné kousky. Tím získáme pistáciové mléko, které bude základem našeho likéru.
- 2V misce si vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Pistáciové mléko smícháme se zbytkem obyčejného mléka a zahřejeme v hrnci na středním plameni. Jakmile je mléko horké, ale nevaří, postupně jej za stálého míchání přiléváme k vyšlehaným žloutkům.
- 3Celou směs vrátíme do hrnce a za nízké teploty zahříváme, dokud nezhoustne. Dbáme na to, aby směs neprošla varem – jinak by se žloutky srazily. Jakmile je konzistence jemná a krémová, odstavíme hrnec a necháme směs vychladnout.
- 4Do vychladlé směsi přidáme zbytek smetany a rum. Pokud chceme zvýraznit barvu nebo chuť, můžeme přidat lžičku pistáciové pasty. Vše důkladně promícháme nebo krátce promixujeme tyčovým mixérem, aby byl likér dokonale hladký. Poté ještě 2-3 přecedíme přes jemné sítko.
- 5Hotový likér nalijeme do čisté láhve a necháme minimálně 24 odležet v lednici, aby se chutě spojily.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.