2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 větší syrové brambory varného typu C (3× cca 150 g)
- 2 velké žluté cibule (2× cca 100 g)
- 400 g filetů z tresky
- 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného kopru
- 1 lžička mletého kmínu
- 50 g eidamu (30 % tuku v sušině)
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Připravte si hrnec a napusťte do něj dostatečné množství vody na vaření brambor. Následně oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostky, vložte do připraveného hrnce a přiveďte k varu. Mezitím si oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky. Až voda v hrnci začne vřít, osolte ji, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 9–10 minut. Po této době do hrnce přidejte filety z tresky a vše vařte dalších 5 minut pod pokličkou na středním plameni.
- 2Během vaření brambor a tresky si připravte větší pánev a na středním plameni v ní rozpalte 1 lžíci oleje. Poté do pánve přidejte máslo a nakrájenou cibuli a vše opékejte 4–5 minut na středním plameni. Následně do pánve přidejte smetanu na vaření, sušený tymián, sušený kopr, mletý kmín, sůl a pepř, promíchejte a celou směs vařte 3–4 minuty na středním plameni. Poté pánev odstavte.
- 3Nyní dejte předehřívat troubu na 200 °C a připravte si zapékací nádobu (23 cm × 27 cm). Jakmile se dovaří brambory s treskou, sceďte je, přidejte je do provařené směsi v pánvi a obsah pánve rozmačkejte vidličkou. Vzniklou směs přendejte do připravené zapékací nádoby. Následně si na jemném struhadle nastrouhejte eidam a směs v zapékací nádobě jím posypte. Poté nádobu vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut dozlatova při 200–210 °C.
- 4Zapečenou směs vyndejte z trouby, rozdělte na 2 porce a podávejte.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.