2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 malá mrkev (cca 60 g)
- 1 stonek jarní cibulky (cca 18 g)
- 3 vejce velikosti M
- 1 lžíce řepkového oleje
- Sůl
SUROVINY K TIPU
- Sriracha
- Sójová omáčka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Mrkev oloupejte a nakrájejte na velmi drobné kostičky. Stonek jarní cibulky nakrájejte najemno.
- 2Poté si ve větší míse vyšlehejte vejce, přidejte nakrájenou mrkev, jarní cibulku a sůl a promíchejte.
- 3Nyní si v menší pánvi na středním plameni rozehřejte ½ lžíce řepkového oleje. Poté snižte plamen na mírný až střední stupeň, nalijte do pánve ⅓ vaječné směsi, směs rozprostřete po celé ploše pánve jako při přípravě palačinek a nechte vejce usadit. Po 1–1,5 minutách zahřívání by spodek směsi měl být bělavý a vršek stále mírně tekutý. V tuto chvíli omeletu částečně srolujte – ⅓ omelety by měla zůstat nesrolovaná. Nejlépe se vám bude rolovat pomocí 2 špachtlí či vařeček.
- 4Takto částečně srolovanou omeletu přesuňte k jednomu okraji pánve, volnou část pánve lehce potřete trochou řepkového oleje a nalijte na ni další část vaječné směsi (právě tolik, aby zakryla volnou část pánve a zároveň lehce překryla nesrolovanou část omelety). Opět zahřívejte 1–1,5 minuty, dokud spodek nezbělá a vršek nebude ještě mírně tekutý, a následně celou omeletu – včetně nové části – zarolujte opět až na poslední třetinu.
- 5Tímto způsobem postupně spotřebujte všechen zbytek vaječné směsi. Se závěrečnou dávkou tentokrát omeletu zarolujte zcela ke kraji.
- 6Z hotové omelety vytvarujte pomocí 2 špachtlí podlouhlý kvádr (konce mu zůstanou oblé, ale tělo by mělo mít poměrně ostré hrany a celkem 4 strany – širokou horní, širokou spodní a 2 užší boční). Takto vytvarovanou omeletu opékejte na pánvi 30–60 sekund z každé jednotlivé strany.
- 7Hotovou omeletu přendejte na krájecí prkénko a nechte 2–3 minuty chladnout. Následně ji nakrájejte na 8 kousků, ty rozdělte do 2 talířů a podávejte.
Tip
Omeletu podávejte pokapanou chilli omáčkou anebo sójovou omáčkou.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.