Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
10 PorcíDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

Ingredience

  • 250 ml polotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 250 g bílé špaldové mouky hladké
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 60 g mrkve
  • 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 vejce

Ingredience na TIP

  • Sezamová semínka
  • Lněné semínko
  • Smetanový sýr

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

Postup

  • 1Nejprve si připravte těsto: Vezměte si rendlík, nalijte do něj mléko a na mírném plameni ho zahřejte na vlažnou teplotu (potrvá to 2⁠–⁠3 minuty). Následně do mléka přidejte droždí a třtinový cukr a rendlík dejte na 5⁠–⁠10 minut stranou, aby ve směsi díky droždí vzešly bublinky.
  • 2Mezitím si vezměte větší mísu a smíchejte v ní bílou i celozrnnou špaldovou mouku a 1,5 lžičky soli. Mrkev oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte do mísy s moukou. Poté do mísy přilijte 1 lžíci oleje a připravenou směs mléka, droždí a cukru a celý obsah mísy hněťte 5⁠–⁠8 minut, dokud těsto nebude hladké a nepřestane se lepit. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. ( Doba kynutí závisí na teplotě, ve které se těsto nachází. Proto doporučujeme těsto kontrolovat, ať nepřekyne, popřípadě ho dle potřeby nechat kynout déle.)
  • 3Po vykynutí těsta si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem. Poté si pomoučete pracovní plochu 20 g celozrnné špaldové mouky, vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozdělte ho na 10 kousků, ze kterých krouživými pohyby vypracujte malé bochánky. Bochánky vyskládejte na vyložený plech, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut. Asi 10 minut před koncem kynutí dejte předehřívat troubu na 200 °C a v misce si vyšlehejte vejce s 1 lžící vody.
  • 4Vykynuté bochánky potřete vyšlehanou vaječnou směsí a z vrchní strany je třikrát nařízněte ostrým nožem tak, aby se vytvořil vzor jako u kaiserek. Takto připravené bochánky dejte do trouby a pečte 18⁠–⁠21 minut při 190⁠–⁠200 °C.
  • 5Po upečení kaiserky vytáhněte z trouby, nechte je zhruba 45 minut chladnout a poté podávejte.
Tip
Po potření vejcem můžete kaiserky ještě posypat bílým sezamem nebo loupaným lněným semínkem. Upečené kaiserky podávejte například se smetanovým sýrem, najemno nasekanou pažitkou a mrkví nastrouhanou na tenké pásky.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je

Ingredience

Ingredience na TIP