6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 400 g pšeničné celozrnné mouky
- 350 ml vlažné vody
- 10 g čerstvého droždí
- 8 g soli
- 1 lžička cukru
- 30 g olivového oleje
- Hrst medvědího česneku
VOLITELNÉ SUROVINY
- 30 g sušená rajčata
- 30 g zelených oliv
- ½ červené cibule
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Odvážíme mouku a odebereme 30 g, které smícháme se 100 ml vlažné vody, 10 g droždí a lžičkou cukru. Zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- 2V míse smícháme zbytek mouky, 250 ml vody a kvásek. V robotu s hákovým nástavcem mícháme těsto na druhý rychlostní stupeň 5 minut. Poté přidáme sůl a mícháme dalších 5 minut. Těsto má řidší konzistenci. Necháme jej 45 minut vykynout přikryté utěrkou na teplém místě.
- 3Po vykynutí těsto znovu zamícháme, postačí vařečkou. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu 45 minut vykynout.
- 4Do pekáče o velikosti 34x24 cm vložíme pečící papír a těsto do něj vyklopíme a roztáhneme po celé ploše. Pod utěrkou necháme naposledy vykynout 45 minut.
- 5Po 20 minutách kynutí zapneme troubu na horní a spodní ohřev a nastavíme teplotu 250 °C. Troubu necháme dalších 25 minut vyhřát.
- 6Vykynuté těsto pokapeme olivovým olejem a roztaženými prsty uděláme do těsta důlky. Na povrch poklademe kroužky cibule, olivy a na kousky nakrájená sušená rajčata. Vložíme do trouby. Pečeme 12 minut, stáhneme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 5 minut nebo do zezlátnutí povrchu.
- 7Podáváme s kvalitním zdrojem bílkovin (např. šunka, vejce, tofu) a čerstvou zeleninou.
Hana Pospíchalová
Hanka z blogu www.vkuchynishankou.cz se zdravému životnímu stylu věnuje už 13 let. Pro Rohlík tvoří úžasné zdravé recepty, kterým nechybí šmrnc a lahodná chuť!