2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g čerstvých žampionů (nebo jiných hub)
- 1 střední žlutá cibule (cca 80 g)
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1⁄2 lžičky sušeného)
- 3 lžíce másla
- 100 g parmazánu
- 600 ml zeleninového vývaru (nebo kvalitního bujonu rozpuštěného v 600 ml vody)
- 3 lžíce řepkového oleje
- 180 g bílé rýže arborio v suchém stavu
- 80 ml libovolného bílého vína
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a žampiony nakrájejte na tenčí plátky.
- 2Vezměte si pánev s hlubším dnem a na středním plameni v ní rozehřejte řepkový olej. Poté do pánve dejte nakrájenou cibuli, plamen snižte na mírný stupeň a cibuli opékejte 4–5 minut.
- 3Do pánve přidejte nakrájené žampiony a 1 lžíci másla, osolte a opékejte 4–5 minut na mírném plameni, dokud žampiony nezměknou a nepustí vodu.
- 4Plamen zvyšte na silný stupeň, do pánve přisypte rýži, přidejte 1lžíci másla a tymián a opékejte 1–2 minuty. Opečenou rýži poté zalijte vínem a nechte ho vypařit.
- 5Do pánve přilijte 100 ml vývaru, plamen snižte na mírný až střední stupeň a rýži vařte, dokud se vývar téměř nevstřebá. Poté přilijte dalších 100–200 ml vývaru a opět nechte vývar vstřebat. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen vývar(potrvá to celkem 20–25 minut).
- 6V mezičase si nastrouhejte parmazán najemno.
- 7Jakmile spotřebujete veškerý vývar a rýže bude uvařená, stáhněte pánev z plamene, do směsi v ní zamíchejte zbylou 1 lžíci másla a 80 g parmazánu a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- 8Hotové rizoto rozdělte do jednotlivých talířů, posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.