Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 3 vejce velikosti M
  • 200 ml polotučného mléka
  • 60 g parmazánu (nastrouhaného najemno)
  • 2 větší lilky (2× cca 350 g)
  • 2 menší cukety (2× cca 200 g)
  • 2 střední žluté cibule (2× cca 100 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 350 g bílé rýže basmati v suchém stavu
  • Drcená rajčata ze 2 plechovek (2× 400 g)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 3 lžičky sušené směsi provensálského koření
  • 650 ml vody
  • Sůl
  • Pepř

MOHLO BY SE HODIT

  • Pomůcky na vaření

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve nakrájejte lilky a cukety na hrubší kolečka (cca 0,5 cm), dejte je do větší mísy a osolte. Poté je odložte stranou a nechte pustit vodu (cca 10 minut). Cibuli a česnek mezitím nakrájejte najemno.
  • 2V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a na středním až silném plameni orestujte krůtí maso. Během restování jej osolte a opepřete. Restujte 8–10 minut, dokud se maso nezatáhne, poté jej z pánve sundejte a dejte stranou. Plamen snižte na mírný stupeň, do pánve vložte cibuli a restujte 4–5 minut. Následně přidejte česnek a restujte dalších 30–60 sekund. Poté přidejte rajčata z plechovky, maso, ocet a provensálské koření a vše vařte 10–15 minut na středním až silném plameni.
  • 3Mezitím vyšlehejte mléko s vejci a cuketu a lilek osušte papírovou utěrkou. Jakmile rajčatová směs začne houstnout, mléko s vejci do ní přilijte a vařte 20–30 minut na středním plameni, dokud směs nezhoustne.
  • 4Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a na středním plameni dozlatova orestujte osušená kolečka cukety a lilku (1–1,5 minuty z každé strany).
  • 5Následně předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zapékací formu (20 cm × 30 cm). Na spodek naskládejte lilek tak, aby se mírně překrýval a zakryl celou plochu formy. Poté na něj naneste hustou masovou směs. Další vrstva bude cuketová a tu zakryjte opět masovou směsí. Následuje lilková vrstva a na ni znovu dejte masovou směs. Navrch rovnoměrně rozprostřete parmazán a pečte dozlatova 55–65 minut při 180–185 °C.
  • 6V polovině pečení připravte rýži: Propláchněte ji, dejte do hrnce, zalijte 650 ml vody a vařte 15–20 minut na mírném plameni.
  • 7Hotovou musaku vytáhněte z trouby, nechte 20 minut vychladnout a podávejte s rýží.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová

SUROVINY

MOHLO BY SE HODIT