2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA HRANOLKY
- 400 g syrových brambor (ideálně varný typ C, ale lze použít i jiný)
- 4 lžíce řepkového oleje
- Sůl
SUROVINY NA OMÁČKU
- 1 velká žlutá cibule (cca 110 g)
- 1 velká nakládaná okurka (cca 20 g)
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce řepkového oleje
SUROVINY NA HAMBURGER
- 2 hamburgerové housky
- 400 g mletého hovězího masa pokojové teploty (15–18 % tuku)
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 velké masité rajče (nakrájené na tlustší plátky)
- 2 listy ledového salátu
- Sůl
- Pepř
BUDETE POTŘEBOVAT
- Pečící papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve brambory zbavte slupky a nakrájejte na hranolky. Dejte je do velké mísy, zalijte vodou a nechte je ve vodě 10 minut, aby pustily škrob. Poté vodu sceďte, brambory znova zalijte vodou a nechte ve vodě dalších 10 minut.
- 2Mezitím předehřejte troubu na 180 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
- 3Vodu sceďte, hranolky osušte a rozprostřete po plechu. Zalijte olejem, osolte a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě 30 minut na 175–180 °C, poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15–20 minut dozlatova.
- 4Zatímco se hranolky pečou, nakrájejte nahrubo cibuli a orestujte ji dozlatova na středním plameni (4–5 minut). Mezitím najemno nakrájejte nakládanou okurku. Poté v menší misce smíchejte kečup, hořčici, majonézu, orestovanou cibuli a nakrájenou okurku.
- 5Po zvýšení teploty u hranolků začněte připravovat maso, které v tu dobu bude pokojové teploty: Uplácejte jej do 4 stejně velkých kuliček.
- 6Ve větší pánvi na mírném plameni rozehřejte máslo. Housky rozřízněte napůl, opečte je na pánvi dozlatova rozříznutou stranou dolů (1–2 minuty) a dejte stranou.
- 7Pánev očistěte a na silném plamen rozehřejte olej. Na pánev dejte 2 masové kuličky a špachtlí je rozmáčkněte na tenčí hamburgery cca o 1 cm větší, než je průměr housky. Osolte a opepřete a na silném plameni restujte 1–2 minuty. Otočte, znovu osolte, opepřete a restujte další 1–2 minuty. Poté navrstvěte jedno maso na druhé a sundejte z plamene. Totéž opakujte se zbylým masem. Po sundání z pánve nechte maso 4–5 minut odstát.
- 8Na obě poloviny opečených housek naneste připravenou omáčku, na spodní část dejte plátky rajčat, poté salát a maso a přiklopte vrchní částí housky. Podávejte s hranolky.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.