Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA TĚSTO

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 velké vejce
  • Pár kapek olivového oleje ve spreji na vymazání formy
  • Necelá lžička soli

SUROVINY NA NÁPLŇ

  • 500 g oloupané dýně (ideálně máslové)
  • 5 velkých vajec
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g dalšího sýra
  • 150 g slaniny vcelku
  • Lžíce olivového oleje
  • 4-5 lžiček ajvaru
  • Pár lístků čerstvé šalvěje
  • Sůl

SUROVINY NA SALÁT

  • Hrst lístků petrželky
  • 1 menší červená cibule
  • 1-2 lžíce kapar ve slaném nálevu
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý pepř
  • Trocha soli

SUROVINY NA OPRAŽENÁ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

  • Pár kapek olivového oleje
  • Špetka soli
  • Čerstvě mletý pepř

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Potravinářská fólie

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Začněte dýní – rozpulte ji a oloupejte pomocí škrabky na brambory. Semínka vydlabejte do misky a odložte zatím stranou. Rozehřejte troubu na 210 °C, připravte pekáč s pečícím papírem. Dýni nakrájejte na plátky o něco větší než jeden centimetr a pak na kostky. Rozložte je v jedné vrstvě na pekáč, posprejujte olivovým olejem, osolte a vložte do předehřáté trouby na 25 minut.
  • 2Připravte těsto, nejrychlejší způsob je ve foodprocessoru. Stačí všechny suroviny včetně změklého másla pokrájeného na kostky vložit do nádoby a spustit na nezbytně krátkou dobu, aby se vše proměnilo ve velmi lepkavé těsto. Pomocí stěrky ho vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, obalte v mouce a zabalte do potravinové folie. Vložte do lednice minimálně na 30 minut.
  • 3Když je dýně pečená, nechte ji stranou na pekáči chladnout. Pracovní plochu lehce navlhčete vodou a pomocí dvou lehce se překrývajících pásů potravinové folie vytvořte velký čtverec, o dost větší než koláčová forma. Zlehka pomoučete. Doprostřed položte odpočaté vybalené těsto, vyválejte na placku dostatečně velkou na to, aby pokryla nejen dno formy, ale o strany a mohla o kousíček i překukovat. Podeberte těsto i s folií a vzhůru nohama do překlopte do koláčové formy, kterou jste před tím posprejovali nebo vymazali olivovým olejem. Upravte přes folii tak, aby těsto všude hezky leželo přímo na stěnách formy. Stáhněte folii a vložte na chvilku do lednice zatuhnout.
  • 4Mezi tím v troubě nastavte teplotu 180 °C, v míse rozklepněte vajíčko a prošlehejte. Opečte na pánvi na vlastním tuku nakrájenou slaninu spolu s posekanými šalvějovými lístky a nechte chladnout. Těsto pomocí mašlovačky potřete všude rozšlehaným vajíčkem, promíchejte vidličkou na spoustě místech, i na stěnách, a vložte na 10 minut zapéct do trouby.
  • 5V míse se zbylým vajíčkem připravte vláčnou hmotu – rozklepněte sem zbylá vejce a dobře prošlehejte se smetanou ke šlehání i zakysankou. Osolte, opepřete, přidejte ¾ množství strouhaného sýra.
  • 6Předpečené těsto zbavte pomocí nože převislých okrajů. Rozmístěte sem spravedlivě upečené kostky dýně a slaninu se šalvějí. Vlijte vláčnou hmotu, vidličkou upravte, aby vše bylo rovnoměrné, nebo formou párkrát poklepejte či potřeste. Podle vlastního vkusu rozmístěte navrch koláče ajvar, vždy po půllžičkách, přidejte kousky zvoleného sýra – může být rozdrolený nebo pokrájený na menší kostičky. Ve finále posypejte zbytkem strouhaného sýra a hned vložte do předehřáté trouby na 40-45 min podle barvy.
  • 7Dýňová semínka propláchněte v cedníku pod proudem studené vody a odstraňte co nejvíce oranžové lepkavé hmoty. Přesypejte je na papírovou utěrku a nechte oschnout. Pak je vložte na pekáč s pečícím papírem, přidejte trošku oleje, soli a pepře.
  • 8Připravte salát – propláchněte kaparová poupátka ve vodě a vložte do misky. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte na velmi tenká půlkolečka, přidejte ke kaparům spolu se solí, pepřem, octem a olejem. Promíchejte. Nechte takto marinovat. Obrané lístky petrželky do salátu přidávejte až těsně před podáváním.
  • 9Když je koláč pěkně dozlatova pečený, okraje budou až dohněda a náplň nafouklá i uprostřed, při potřásání homogenně pevná, nechte ho chladnout – ideálně na mřížce a v chladu. Troubu ještě nevypínejte, na 15-20 minut sem musí zamířit dýňová semínka. Hned jak začnou vonět a křupat, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.
  • 10Do koláče krojte nejdříve ve chvíli, kdy je vlažný. Jedině tak hmota bude už držet tvar. Nejkrásnějších průřezů dosáhnete, když ho upečete půl dne nebo den předem a stihne zcela vychladnout, třeba si pobýt i v lednici. Pak ho musíte samozřejmě minimálně nechat přijít na pokojovou teplotu, ještě lépe chutná ale ohřátý.
  • 11Servírujte s petrželovým salátem navrchu, posypané křupavými semínky. Tyhle dvě přílohy určitě nevynechávejte, jedině tak je koláč kompletní, chuťově vyrovnaný a hlavně nadpozemsky skvělý!
S vůní tradice
Tyhle vyvoněné recepty založené na českých farmářských surovinách pro vás kuchtí naše foodblogerka Koko, která na Rohlíku se svými dalšími dobrůtkami exceluje už celý rok. Tentokrát se nechte navnadit na obrazovkách České televize a pak hurá do kuchyně!

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA NÁPLŇ

SUROVINY NA SALÁT

SUROVINY NA OPRAŽENÁ DÝŇOVÁ SEMÍNKA

JEŠTĚ POTŘEBUJETE