4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 bílá bageta
- 70 g másla (pokojové teploty)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 palice česneku + 3 stroužky
- 2 lžíce čerstvé petrželové natě (nasekané najemno)
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve předehřejte troubu na 190 °C.
- 2Obě palice česneku seřízněte cca 1 cm od vrchu, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje, zabalte do alobalové fólie, vložte na plech a dejte péct na 45–50 minut při 195–200 °C.
- 3Po upečení plech vyjměte z trouby a česnek nechte alespoň 15 minut vychladnout, abyste se nespálili. Troubu nechte běžet.
- 4Poté si připravte česnekové máslo. Jakmile je česnek dostatečně vychladlý, vymačkejte jej prsty ze slupek do menší misky a rozmělněte jej vidličkou. K česneku přimíchejte máslo pokojové teploty, najemno nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř. Zbylé 3 stroužky česneku oloupejte, propasírujte ke zbytku ingrediencí a vše velmi dobře promíchejte.
- 5Připravte si plech, na který se vejde bageta. Plech vyložte pečicím papírem a bagetu nožem opatrně nařízněte na 2–3 cm silná kolečka tak, aby stále držela pohromadě – při nařezávání se tedy zastavte 0,5–1 cm od spodu bagety. Do jednotlivých nářezů následně navrstvěte česnekové máslo a pokud nějaké zbyde, potřete jím i vršek bagety.
- 6Takto připravenou bagetu položte na plech a pečte 10–12 minut při 185–190 °C.
- 7Po rozpečení můžete podávat.
TIP
- 1Pokud chcete přípravu bagety urychlit, lze pečení česneku vynechat. V takovém případě ale navyšte množství másla o 10–20 g a přidejte ještě 1–2 stroužky čerstvého česneku. – Pokud je sezóna medvědího česneku, lze z něj udělat pesto, které lze následně smíchat s máslem (40 g másla a 25 g pesta). Bagetu pak můžete namazat a péct stejným způsobem uvedeným v postupu receptu.
30 minut v kuchyni
Chcete si pochutnat, ale pro to, abyste stáli půl dne u plotny, jste se nenarodili? Tak to jste na správné adrese! Vařte rychle, chutně a dostupně. Autorka fotografie je Marie Bartošová.