Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 1000 ml mléka
  • 2 – 4 lžíce citrónové šťávy

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Připravíme si velký hrnec (je potřeba, aby byl zcela čistý, bez jakékoliv nečistoty).
  • 2Do hrnce nalijeme 1 litr mléka a na středním plameni zahříváme. Občas mléko promícháme, aby se nepřipalovalo.
  • 3Mléko přivedeme k varu a vaříme do té doby, než se na hladině vytvoří souvislá pěna. V tento okamžik je čas na přidání citronové šťávy.
  • 4Množství šťávy je závislé na tučnosti použitého mléka. Čím je mléko tučnější, tím více šťávy bude potřeba. Nejprve přidáme 2 lžíce šťávy. Mléko by se mělo okamžitě začít srážet.
  • 5Pokračujeme v zahřívání mléka a necháme ho celé vysrážet. Pokud by se vám zdálo, že se mléko sráží nedostatečně, můžete přidat další 1 nebo 2 lžíce citronové šťávy.
  • 6Mezitím si připravíme druhý hrnec, na který položíme sítko nebo cedník. Přes cedník přehodíme pláténko nebo bavlněnou utěrku.
  • 7Poté, co se veškeré mléko vysráží, přelijeme směs na plátýnko. Zbylá tekutina odteče přes cedník do hrnce. Konce plátýnka nebo utěrky stáhnéme k sobě a ze směsi vyždímáme zbylou tekutinu. Vše děláme velice opatrně, směs je velice horká.
  • 8Směs necháme v plátýnku zcela odkapat. Ve chvíli kdy je plátýnko suché, namočíme ho společně se sýrem pod studenou vodou (okraje plátýnka držíme tak, aby se voda nedostala dovnitř na sýr, pouze opláchneme plátýnko z vnější strany).
  • 9Omytý sýr v plátýnku vložíme zpět do cedníku a ten umístíme nad čistou misku. Sýr je potřeba zatížit - k tomu použijeme například hmoždíř, závaží nebo těžký hrnek. Takto zatížený sýr necháme přibližně 40 minut odležet a poté je indický domácí sýr Paneer hotový.
DIMI Trade

SUROVINY