6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 kuřecí stehenní řízky bez kůže
- Cca 800 ml kuřecího vývaru
- Minimálně 400 g čerstvých hub (portobello, hnědé žampiony nebo lesní houby – např. hřib kovář, křemenáče nebo bedly)
- 2 větší červené cibule
- Minimálně 5 stroužků česneku
- Lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce sádla
- Střídka minimálně z 1 krajíce staršího chleba (např. Šumava) nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v troše studené vody
- Vrchovatá lžička uzené nepálivé papriky
- 1,5 lžíce směsi koření na guláš
- 3 bobkové listy (nejlépe čerstvé)
- Drhnutá majoránka
- Lžička mletého nebo drceného kmínu
- Sůl
- Pepř
PŘÍLOHA
- Těstoviny
- Brambory
- Gnocchi
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Houby pokrájejte na větší kusy. Dozlatova je orestujte na lžíci sádla na pánvi. Poté osolte a dejte stranou do hrnce, ve kterém budete následně dusit guláš.
- 2Na další lžíci sádla na stejné velké pánvi pomalu opékejte dozlatova až do tmava najemno nakrájenou červenou cibuli. Když se blíží k dokonalosti, přidejte kmín, promíchejte a nahrňte ji na hromadu úplně ke straně, přidejte poslední lžíci sádla a k němu na větší kousky pokrájené kuřecí maso
- 3Když se maso upeče dozlatova, osolte ho, promíchejte v pánvi s cibulí, zmírněte plamen a začněte ochucovat prolisovaným česnekem, uzenou paprikou, gulášovým kořením. Promíchejte, rychle přidejte i rajský protlak a bobkové listy. Stačí je půl minuty zarestovat a ihned směs podlijte vývarem, aby se vše připečené uvolnilo od stěn pánve.
- 4Přemístěte do hrnce k houbám, přiveďte k mírnému varu a duste 20 minut. Po této době guláš zahustěte rozdrolenou střídkou starého chleba – její množství upravujte dle vlastních představ o hustotě guláše. Opět na mírném plamenu duste minimálně dalších 20 minut. Po 60 minutách varu se maso začne rozpadat. Když jste spokojeni s konzistencí, dochuťte a přidejte drhnutou majoránku.
- 5Pokud nemáte starší chléb, stačí na posledních 5 minut varu přilít do guláše asi 2 lžíce kukuřičného škrobu, který dokonale rozmícháte v asi 100 ml studené vody. Pokud ve vodě zůstanou hrudky, přeceďte tuto směs ještě přes jemné sítko.
Tip
Servírujte také netradičně, tedy s pečeným bramborem, vařenými bramborovými gnocchi, spatzlemi a nebo těstovinami.
MENU od Koko
Veronika „Koko“ Šmehlíková je úspěšná blogerka a moderátorka, držitelka ocenění Blogerka i Foodblogerka roku, kterou znáte z Evropy 2 a vlastních pořadů MENU domů a MENU podle Koko.