• Milí zákazníci, dnes 25. 12. je jediný den, kdy jsou pomyslné výlohy našeho obchodu zavřené a od 26. 12. se na vás budeme opět těšit v plné síle. Přejeme krásné svátky!
Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

4 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 200 g krup, krupek či kroupové lámanky
  • 30 g sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku (anebo klidně víc)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • zhruba 2 lžičky soli

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Kroupy dobře properte pod studenou tekoucí vodou v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby je asi o dva centimetry přesahovala, a nechte zhruba hodinu stát.
  • 2Poté slijte, zalijte novou vodou, osolte lžičkou soli, přiveďte k velmi mírnému varu a vařte nezakryté téměř doměkka, trvá to asi 30 minut. Pokud chcete, přidejte k vodě na vaření krup i lžíci másla. Stejně tak můžete kroupy nechat stát na mírné plotýnce déle a nechat je nabobtnat ještě o něco víc. Bude to trvat celkem asi hodinu, než kroupy vstřebají skoro všechnu vodu z vaření.
  • 3Ve stejnou dobu, jako namáčíte kroupy, zalijte houby necelým litrem vody, přiveďte k varu, odstavte a nechte zatím pozvolna vychládat a měknout. Pokud chcete mít houby jemnější, namočte je místo zmíněného vaření den předem do studené vody.
  • 4Jakmile máte uvařené kroupy, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů.
  • 5Ve větší pánvi rozpusťte sádlo a z malé části ho použijte na vymazání menšího pekáčku. K horkému sádlu v pánvi přidejte cibuli a při středním žáru plotýnky ji opékejte a občas míchejte, dokud nezměkne a nezačne hnědnout.
  • 6Houby sceďte, nálev zachyťte. Houby nasekejte nahrubo, přidejte je k cibuli a ještě 2-3 minuty dál míchejte a opékejte.
  • 7K cibuli v pánvi přidejte majoránku, předtím ji ale ve dlaních rozemněte, aby se rozvoněla. Slijte kroupy, pokud u nich zůstala ještě voda, a nasypte je do pánve.
  • 8Vezměte 100-150 ml tekutiny z hub – vyhněte se však tomu, co zůstalo na dně, dost často se tam objeví pár malých kamínků, které se hodí leda na vylomení zubu. Přilijte do pánve a nechte asi 5 minut zvolna pobublávat, až se tekutina téměř odpaří. Tento krok můžete opakovat 2-3krát.
  • 9Oloupejte česnek, prolisujte ho, všechno společně v pánvi promíchejte. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, dochuťte solí.
  • 10Směs z pánve rozložte do pekáčku, vložte do trouby a půl hodiny zapékejte. Kroupy mezitím na povrchu sympaticky zezlátnou a místy začnou být křupavé, proto to s časem zapékání příliš nepřežeňte a raději obsah pekáčku občas promíchejte. Podávejte s kyselými okurkami nebo s kysaným zelím.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY