Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA TĚSTO

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 vejce a 1 žloutek pokojové teploty
  • 250 g másla pokojové teploty (vyndané cca 1 hodinu z lednice)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 – 4 lžíce vlažného mléka
  • Špetka soli

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 250 g (1 kostka) tvarohu (nikoli vaničkového)
  • 1 menší vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 g vanilkového pudinkového prášku

SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

  • 220 g povidel
  • 1 lžíce rumu (tuzemák)
  • 1 lžíce mletých mandlí

SUROVINY NA DOKONČENÍ

  • 1 vejce na pomašlování před pečením
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • Papír na pečení

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Do mouky udělejte důlek a nadrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a bokem nasypejte sůl. Přidejte vajíčko, citronovou kůru a pomocí mléka zadělejte rukou nebo v robotu těsto. Těsto se konzistencí blíží více než klasickému kynutému těstu křehkému těstu. Zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice.
  • 2Připravte si náplně – smíchejte vždy všechny suroviny v misce.
  • 3Následně vyválejte slabou placku (cca 2 mm silnou) nebo menší placky – odeberte vždy kousek těsta -  na lehce pomoučené ploše a pravítkem vyměřte pravidelné čtverce.
  • 4Každý čtverec pomyslně rozdělte na 4 čtvrtiny, ale vykrojte jen dvě linky u spodní pravé čtvrtiny, a to tak, abyste tuto čtvrtinu neoddělili od celku (tedy ve středu se řez nepotká). Na protilehlou čtvrtinu naneste kopeček náplně a odkrojenou protilehlou čtvrtinou náplň přiklopte. S těstem pracujte opatrně, není tak pružné jako klasické kynuté těsto. Zbylé dvě čtvrtiny nařezejte na proužky vedoucí od kraje těsta směrem k přiklopené čtvrtině. Střídavě pak překládejte proužky vždy z jedné a druhé strany přes zakrytou čtvrtinu.
  • 5Šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 20 minut na 170˚ C.
  • 6Po vyjmutí z trouby potřete směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu.
Tip
Z těsta můžete jednoduše vytvořit místo taštiček plněné rohlíčky. Vyválejte kulatou placku, kterou rozdělíte jako pizzu. Na spodní širší základnu každého „trojúhelníku“ dejte kopeček náplně a srolujte směrem ke středu. Lehce prsty přitlačte okraje, aby náplň zůstala zavřená.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!

SUROVINY NA TĚSTO

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

SUROVINY NA POVIDLOVOU NÁPLŇ

SUROVINY NA DOKONČENÍ

JEŠTĚ POTŘEBUJETE