12 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 3 menší jablka (250 g)
- 3 střední pomeranče (500 g)
- 40 g čerstvého zázvoru
- 80 g třtinového cukru
- 4 tyčinky celé skořice (nebo 1 lžíce mleté skořice)
- 10 hřebíčků
- šťáva z 1 velkého citronu
SUROVINY NA DOCHUCENÍ
- Čerstvá máta
- Čerstvá meduňka
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si hlubší pekáč s pokličkou (nebo takový, který se dá natěsno přikrýt alobalem), ve kterém budete čaj péct.
- 2Jablka omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na kostičky (cca 0,5 cm nebo tak velké, jak by vám nevadilo je mít v čaji). Pomeranče oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako jablka. Zázvor očistěte a nakrájejte na plátky. Nakrájené ovoce poté dejte do pekáče, zasypte cukrem a přidejte skořici, hřebíčky a citronovou šťávu. Směs důkladně promíchejte, pekáč přiklopte, dejte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut na 180 °C. Po uplynutí této doby pokličku odklopte, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 10 minut.
- 3Mezitímco se čaj peče, připravte si zavařovací sklenice o celkovém objemu cca 300 ml. Jejich velikost záleží na tom, jak budete chtít čaj konzumovat nebo jestli jej třeba chcete věnovat jako dárek – v tom případě doporučujeme menší skleničky s max. 2 porcemi na skleničku. My jsme zvolili větší (cca 250 ml), jelikož čaj je skvělý hlavně v zimě a spotřebuje se rychle.
- 4Čaj vytáhněte z trouby a ještě horký jej rozdělte do skleniček. Nějaké ovoce by vám mělo zbýt, jelikož šťávy bude méně než samotného ovoce – to doporučujeme ponechat a přidat jen tak do jiného čaje nebo třeba do ovesné kaše.
- 5Po naplnění sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout (cca 4 hodiny). Poté je přesuňte do lednice, kde je také skladujte. Čaj v lednici vydrží až 2 týdny.
- 6Na hrnek o objemu 250 ml stačí 1–2 lžíce čaje, které zalijete horkou vodou.
Tip
Při plnění můžete ještě přidat čerstvé bylinky, jako je máta
nebo meduňka. Ty dají čaji krásnou vůni a příjemnou chuť.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.