Košík

12 PORCÍDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 3 menší jablka (250 g)
  • 3 střední pomeranče (500 g)
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 80 g třtinového cukru
  • 4 tyčinky celé skořice (nebo 1 lžíce mleté skořice)
  • 10 hřebíčků
  • šťáva z 1 velkého citronu

SUROVINY NA DOCHUCENÍ

  • Čerstvá máta
  • Čerstvá meduňka

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C a připravte si hlubší pekáč s pokličkou (nebo takový, který se dá natěsno přikrýt alobalem), ve kterém budete čaj péct.
  • 2Jablka omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na kostičky (cca 0,5 cm nebo tak velké, jak by vám nevadilo je mít v čaji). Pomeranče oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako jablka. Zázvor očistěte a nakrájejte na plátky. Nakrájené ovoce poté dejte do pekáče, zasypte cukrem a přidejte skořici, hřebíčky a citronovou šťávu. Směs důkladně promíchejte, pekáč přiklopte, dejte do vyhřáté trouby a pečte 40 minut na 180 °C. Po uplynutí této doby pokličku odklopte, teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 10 minut.
  • 3Mezitímco se čaj peče, připravte si zavařovací sklenice o celkovém objemu cca 300 ml. Jejich velikost záleží na tom, jak budete chtít čaj konzumovat nebo jestli jej třeba chcete věnovat jako dárek – v tom případě doporučujeme menší skleničky s max. 2 porcemi na skleničku. My jsme zvolili větší (cca 250 ml), jelikož čaj je skvělý hlavně v zimě a spotřebuje se rychle.
  • 4Čaj vytáhněte z trouby a ještě horký jej rozdělte do skleniček. Nějaké ovoce by vám mělo zbýt, jelikož šťávy bude méně než samotného ovoce – to doporučujeme ponechat a přidat jen tak do jiného čaje nebo třeba do ovesné kaše.
  • 5Po naplnění sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout (cca 4 hodiny). Poté je přesuňte do lednice, kde je také skladujte. Čaj v lednici vydrží až 2 týdny.
  • 6Na hrnek o objemu 250 ml stačí 1–2 lžíce čaje, které zalijete horkou vodou.
Tip
Při plnění můžete ještě přidat čerstvé bylinky, jako je máta nebo meduňka. Ty dají čaji krásnou vůni a příjemnou chuť.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY NA DOCHUCENÍ