6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 filet z lososa s kůží o váze 800 g
- 1 kg hnědého třtinového cukru
- 80 ml vodky nebo brandy
- 500 g hrubé mořské soli
- 30 g čerstvého kopru + několik snítek na ozdobu
- citron a najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžička drceného pepře
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- potravinářskou fólii
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Nejlepší volbou k rybí kuchyni jsou vína lehká a méně aromatická. Vybírejte z bílých a růžových.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Rybu vykostíme pinzetou. Smícháme cukr se solí, pepřem a citronovou kůrou.
- 2Na dno pekáče vysypeme třetinu cukrové směsi. Na směs položíme filet z ryby kůží dolů, pokryjeme ho koprem a zbytkem směsi a zakápneme alkoholem. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odležet 12–16 hodin.
- 3Filet z lososa omyjeme pod tekoucí studenou vodou a pečlivě osušíme. Dlouhým ostrým nožem zešikma krájíme plátky silné 2–3 mm.
Tip
Při strouhání citronové kůry dejte pozor, aby se do misky nedostala bílá část kůry. Ta je hořká. Ideálně strouhněte vždy jen dvakrát a citronem pootočte.
Takto upravenou rybu můžete například servírovat na bliny nebo jen tak s opečeným toustovým chlebem.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef