12 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KORPUS
- 400 g cukru krupice
- 90 g kakaa holandského typu
- 250 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky sody
- 1 lžička soli
- 2 vejce pokojové teploty
- 150 g podmáslí pokojové teploty
- 130 g oleje
- 65 g uvařeného lehce vychladlého espressa
SUROVINY NA ČOKOLÁDOVO - KÁVOVÝ KRÉM
- 300 g smetany na šlehání A minim. 33% + 350 g smetany na šlehání B minim. 33%
- 20 g medu
- 260 g hořké čokolády (pecky nebo nasekaná)
- 2,5 plátku želatiny
- Lžička mleté kávy
SUROVINY NA TVAROHOVÝ KRÉM
- 500 g tučného kvalitního tvarohu ve vaničce (odlijte případnou vysráženou vodu)
- 100 g lučiny
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 300 g smetany na šlehání 40%
SUROVINY NA PUSINKOVÉ DUCHY
- 85 g bílků
- 15 g citronové šťávy
- 190 g krupicového cukru
- Hrst hořké čokolády na očička
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- 150 g čerstvých borůvek
- 100 g čerstvých jahod
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA KORPUS
- 1Troubu si předehřejte na horní a dolní ohřev na 190 ˚C.
- 2Smíchejte sypké ingredience (cukr, mouku, prášek a sodu, sůl, kakao). Vmíchejte metličkou nebo ručním šlehačem vejce, olej, podmáslí a kávu.
- 3Těsto nalijte do dvou kulatých dortových forem s odnímatelným dnem vyloženým pečícím papírem o průměru 20 cm.
- 4Pečte v troubě cca 40 – 45 minut (hlídejte dle Vaší trouby, případně proveďte špejlový test). Po upečení nechte korpusy lehce vychladnout ve formě, pak vyřízněte a vyklopte dnem vzhůru na mřížku a nechte vychladnout.
POSTUP NA ČOKOLÁDOVO - KÁVOVÝ KRÉM
- 1Namočte želatinu do studené vody.
- 2Smetanu A smíchejte v rendlíku s kávou a medem a povařte asi minutu. Odstavte a po chvilce vmíchejte změklou vyždímanou želatinu a rozmíchejte. Nalijte na čokoládu v misce a prošlehejte ideálně ponorným mixérem. Přilijte smetanu B, znovu prošlehejte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala hladiny. Dejte vychladit do lednice na minimálně 12 hodin.
- 3Poté prošlehejte (ideálně v robotu se šlehací metlou na nižší otáčky) do krémové konzistence.
POSTUP NA TVAROHOVÝ KRÉM
- 1Všechny suroviny prošlehejte ručním šlehačem do krémové konzistence.
POSTUP NA PUSINKOVÉ DUCHY
- 1Smícháme v kovové misce všechny ingredience a postavíme misku nad vodní lázeň (aby se nedotýkala vody). Za stálého jemného šlehání ruční metličkou zahříváme na mírném stupni, dokud se cukr v tekutině nerozpustí (zkuste mezi prsty). Pak přesuneme mimo páru do mísy od robota a začneme šlehat na nižší otáčky (stupeň 2 z 6). Postupně po několika minutách zrychlíme šlehání a po dalších několika minutách zrychlíme na maximum a ještě dalších několik minut šleháme. Sníh bude krásný bílý lesklý, bez bublin a bude vytvářet měkké, ale stabilní špičky a nebude už teplý. Pokud je ještě teplý, musí před stříkáním vystydnout.
- 2Dejte do sáčku s kulatou špičkou (ideálně průměr 0,8 cm). Na pečící papír si předkreslete tužkou tvar duchů. Pokud budete chtít připravit i „levitující“ duchy, připravte si několik špejlí. Papír otočte a nastříkejte sníh do tvaru (začněte hlavou, plynule pokračujte „rameny“ a vlnovkou tělo a ukončete „ocáskem“) podle šablon. „Levitující“ duchy nastříkejte přes špejli tak, že špejle bude začínat přibližně uprostřed duchova těla.
- 3Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch (máte-li ten jemnější, použijte jej) na 90 stupňů klidně dva plechy najednou 2 hodiny 15 minut (pokud stříkáte větší pusinky – růžičky např. – pečte 2,5 hodiny). Troubu neotvírejte a pusinky nechte alespoň další hodinu ve vypnuté troubě.
- 4Rozpusťte čokoládu a nechte lehce vychladnout. Namočeným párátkem nakreslete duchům očička a nechte ztuhnout.
POSTUP NA SESTAVENÍ DORTU
- 1Korpusy rozřízněte napůl (budete mít 4 díly). Na spodní díl naneste vrstvu tvarohového krému. Na něj poskládejte třetinu nakrájených borůvek. Přiklopte druhou částí korpusu a postup opakujte, jen s pokrájenými jahodami. Na třetí vrstvu korpusu s tvarohovým krémem dejte směs jahod a borůvek. A přiklopte poslední rovnou částí korpusu. Dejte na chvíli vychladit do lednice.
- 2Korpus pomažte čokoládovým krémem a na něj naskládejte pusinkové duchy (přilepte trochou krému). „Levitující“ duchy zapíchněte do dortu.
Tip
Přípravu dortu si rozložte do dvou dnů. První den upečte korpusy, udělejte si základ na kávový čokoládový krém (musí aspoň 12 hodin tuhnout) a upečte si pusinky. Druhý den pusinkám udělejte očička a sestavte dort.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!