6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 200 g hladké mouky
- 100 ml vlažné vody
- 15 ml olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 10 g čerstvého droždí
SURONINY NA POLÉVKU
- 2 l vývaru (nejlépe zeleninový)
- 1 velká cibule
- 1 palice česneku
- 4 menší mrkve
- 400 g dýně Hokkaido
- 200 g celeru
- Pepř
- Sůl
SUROVINY NA DOZDOBENÍ
- Smetana
- Chilli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Jako první si připravíme kynuté těsto na „kosti“. Mouku prosejeme do misky, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu, a do ní nadrolíme droždí. Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko.
- 2Na okolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek. Když je kvásek vykynutý, přidáme do směsi olivový olej a vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily.
- 3Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout.
- 4Vykynuté těsto rozdělíme na 16 stejně velkých částí. Každý kousek vyválíme na dlouhého tenkého hada. Poté ho přepůlíme na dvě stejné části, konce zakulatíme. Oba hady položíme vedle sebe a střed vyválíme tak, abychom získali tvar kosti. Takto pokračujeme se všemi dalšími díly.
- 5Kosti vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme je 30 minut kynout a potom je v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 10 – 15 minut.
POSTUP NA POLÉVKU
- 1Mrkev, celer a dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ty rozložíme na plech. Přidáme stroužky česneku a vše necháme péct v troubě na 180 °C zhruba 30 minut.
- 2Mezitím si očištěnou cibuli nakrájíme najemno a na másle ji orestujeme. Pak přidáme pečenou zeleninu, vše promícháme, zalijeme vývarem a uvaříme do měkka.
- 3Hotovou zeleninu umixujeme, dochutíme ji solí a pepřem.
Tip
Horkou polévku servírujeme do misek, dozdobíme je smetanou a chilli (dětem chilli vynecháme) a přikládáme k ní upečené kosti.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.