1 KOLÁČDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 175 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce zakysané smetany
NÁPLŇ
- 400 g třešní
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička nadrceného badyánu a hřebíčku
BEZÉ
- 4 bílky (cca 160 g)
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce bílého octa
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Ze všech suroviny vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně ½ hodiny vychladit v ledničce.
- 2Připravíme si kulatou formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem, o ∅ 23 cm.
- 3Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a dopečeme ještě 15 až 20 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.
- 4Třešně omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme. V misce je promícháme s ostatními surovinami a rozložíme je na připravený korpus koláče.
- 5Bílky vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících cukr (vždy se musí dobře zašlehat), poté přidáme bramborový škrob a jako poslední zašleháme ocet. Vyšlehaný sníh musí být hodně pevný.
- 6Bílkový sníh naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme jej na koláč. Sníh můžeme na koláč jen navršit lžící. Pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem. Po upečení musí být bílková pěna na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.
Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.