4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 800 g mrkve
- 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého tymiánu (lze použít i 1 lžičku sušeného)
- 20 g másla (povoleného)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 hrst čerstvé pažitky (nasekané najemno)
- Sůl
- Pepř
SUROVINY K SERVÍROVÁNÍ
- Balkánský sýr
- Feta sýr
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a rozpalte si gril.
- 2Všechnu mrkev omyjte, zbavte stopky a podélně rozpulte. Poté ji dejte do vroucí vody a vařte na středním plameni 8–10 minut (záleží na velikosti mrkve). Mrkev by po uvaření měla být stále lehce křupavá.
- 3Mezitím co se vaří mrkev, si připravte hořčičný dip. Ten následně zakryjte potravinovou fólií a vložte do lednice. Po uvaření mrkev okamžitě prudce zchlaďte (nejlépe v míse s ledem, popřípadě pod tekoucí studenou vodou). Takto připravenou mrkev přesuňte na rozpálený gril a zprudka grilujte 8–9 minut. V průběhu grilování ji alespoň jednou otočte.
- 4Mezitím si připravte marinádu: Ve větší míse smíchejte tymián, máslo, olej, citronovou kůru, sůl a pepř a vše promíchejte.
- 5Jakmile bude mít mrkev hnědou barvu, přesuňte ji z grilu do mísy s marinádou a důkladně promíchejte, tak aby byla celá pokrytá. Poté ji společně s hořčičným dipem dejte na talíř, posypte pažitkou a podávejte.
Tip
Grilovaná mrkev se výborně hodí jako
příloha k masu. Hotovou mrkev můžete ještě posypat balkánským sýrem, nebo sýrem feta.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.