8 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA PUSINKY
- 85 g bílků (cca 3 ks vajec)
- 15 g citronové šťávy
- 190 g krupicového cukru
SUROVINY NA VIŠŇOVÉ ŽELÉ
- 150 g višní v nálevu nebo čerstvých vypeckovaných višní nebo rozmražených višní
- 20 g cukru krupice
- 1 plátek želatiny
SUROVINY NA TVAROHOVO-SMETANOVÝ KRÉM
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 1 tučná zakysaná smetana
- 2 smetany na šlehání (ideálně 40%)
- 55 g cukru krupice
- Šťáva z ½ citronu
- 8 menších jahod
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- Cca 250 g sušenek
- Cca 250 g drobného ovoce např. jahody, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA PUSINKY
- 1Pusinky si připravte odpoledne či večer před podáváním a nechte je odpočinout klidně do rána ve vypnuté troubě.
- 2Smícháme v kovové misce všechny ingredience a postavíme misku nad vodní lázeň (aby se nedotýkala vody). Za stálého jemného šlehání ruční metličkou zahříváme na mírném stupni, dokud se cukr v tekutině nerozpustí (zkuste mezi prsty). Pak přesuneme mimo páru do mísy od robota a začneme šlehat na nižší otáčky (stupeň 2 z 6). Postupně po několika minutách zrychlíme šlehání a po dalších několika minutách zrychlíme na maximum a ještě dalších několik minut šleháme. Sníh bude krásný bílý lesklý, bez bublin a bude vytvářet měkké, ale stabilní špičky a nebude už teplý. Pokud je ještě teplý, musí před stříkáním vystydnout.
- 3Nastříkáme zvolenou špičkou na pečící papír na připraveném plechu ve vzdálenosti minimálně 2-3 cm od sebe.
- 4Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch (máte-li ten jemnější, použijte jej) na 90 stupňů klidně dva plechy najednou 2 hodiny 15 minut (pokud stříkáte větší pusinky – růžičky např. – pečte 2,5 hodiny). Troubu neotvírejte a pusinky nechte alespoň další hodinu ve vypnuté troubě.
POSTUP NA VIŠŇOVÉ ŽELÉ
- 1Namočte plátek želatiny do studené vody a nechtě ho během několika minut změknout. Mezitím si v rendlíku prohřejte višně s cukrem a trochou nálevu nebo k čerstvým či mraženým višním přidejte trochu vody (několik lžic). Přiveďte k varu (mražené višně nechte povolit) a odstavte. Do teplých višní vmíchejte vymačkaný želatinový plátek a rozmíchejte do rozpuštění. Dejte vychladit do lednice.
POSTUP NA TVAROHOVO-SMETANOVÝ KRÉM
- 1V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a cukru. V jiné míse vyšlehejte šlehačku dotuha. Stěrkou šlehačku vmíchejte do tvarohové hmoty. Rozdělte krém na dvě poloviny. Do jedné stěrkou vmíchejte citronovou šťávu a do druhé předem natrhané či na drobnější kousky nakrájené jahody.
DOKONČENÍ POHÁRKŮ
- 1Drobné ovoce – jahody, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny – cca 250 g Sušenky (my jsme použily směs různých sušenek z Marks & Spencer) – cca 250 g Sušenky nadrťte nahrubo. Do připravených sklenic postupně vrstvěte sušenky, krém, višně a ovoce v různém pořadí a dozdobte ovocem a pusinkami.
Tip
I pusinky můžete místo sušenek (nebo společně s nimi) nadrtit a použít jako další křupavou vrstvu.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!