4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 2 středně velké lilky
- 4 krajíce bílého chleba (nejlépe kváskový)
- 60 ml olivového oleje + na zakápnutí chleba
- 2 stroužky česneku
- hrst sekané čerstvé máty
- hrst sekané hladkolisté petržele
- 3 lžíce bílého vinného octa
- sůl
- černý pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Lilek opereme a nakrájíme na tenké plátky (cca 3 mm). Lilek ugrilujeme na nižším stupni na grilu. V průběhu jednou otočíme. Dáváme pozor, tenké plátky mají tendenci rychle černat. Lilek můžeme případně upéct na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě (funkce gril). V tomto případě pečeme cca 25 - 30 minut při 160 stupních.
- 2Mezitím si ve větší misce smícháme olivový olej, 1 stroužek drceného česneku, bylinky a vinný ocet. Grilovaný lilek necháme trochu vychladnout, poté jej osolíme, opepříme a smícháme s ochuceným olejem. Nejlépe ručně vmačkáme olej do lilku. Dáme vychladit do lednice. Nakonec ještě dochutíme solí a pepřem.
- 3Krajíce chleba přepůlíme a opečeme dokřupava v troubě, v toustovači nebo na grilu. Upečené chleby potřeme stroužkem česneku a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s lilkovou směsí.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.