3 KUSYDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA BURGER
- 3 housky na burger
- 600 g hovězího mletého masa
- 1 rajče
- 3 listy salátu
- 2 řepy
- Hrst klíčků dle chuti (hrášek, zelí, ředkvička),
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA BYLINKOVÉ MÁSLO
- 100 g másla
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce jemně sekaných bylinek
SUROVINY NA DIP
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- ½ lžičky mleté papriky
- Pepř
- Sůl
SUROVINY NA GUACAMOLE
- 2 avokáda
- 1 šalotka
- 1 rajče
- 1 lžíce citrónové šťávy
- Pepř
- Sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Řepy omyjeme a zabalíme do alobalu. Poté je poskládáme na rošt trouby, ve které je při 200 °C upečeme do měkka. Trvá to zhruba 50 minut, vždy záleží na velikosti řepy. (Pokud se chystáte na delší grilování, můžete řepy upéct i v alobalu na roštu v grilu.)
- 2Máslo vložíme do misky a necháme jej zcela změknout. Poté přidáme najemno nasekané bylinky a prolisovaný stroužek česneku a vše pečlivě promícháme. Směs přendáme do potravinové folie, kde jej na šířku urovnáme a zabalíme do tvaru krátkého tlustého válečku. Takto jej necháme v lednici 30 minut zatuhnout.
- 3Nyní si připravíme dip. Do menší misky vložíme zakysanou smetanu, přidáme olivový olej, nastrouháme citrónovou kůru, přisypeme mletou papriku a dle chuti sůl a pepř. Vše promícháme a necháme chvilku uležet.
- 4Dále připravíme guacamole. Rajče nakrájíme na čtvrtiny. Každé čtvrtce vyřízneme jadřinec a zbylou dužinu poté najemno nakrájíme. Najemno nakrájíme i šalotku. Avokádo rozřízneme, vyjmeme mu pecku a lžící jej vydlabeme. Avokádo vložíme do misky, zakápneme jej citrónovou šťávou a vidličkou rozmělníme. Přidáme nakrájenou cibuli s rajčetem, dle chuti sůl a pepř a vše dobře promícháme.
- 5Mleté maso osolíme, opepříme a rukou pořádně propracujeme. Poté jej rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme tenkou placku zhruba o 0,5 cm větší, než je houska na burger (Během grilování se totiž maso speče a zmenší svoji velikost tak akorát na velikost housky, proto je lepší jej připravit větší). Ztuhlé máslo vyjmeme z obalu a nakrájíme na 1 cm tlusté plátky. Na 3 placky masa položíme po jednom plátku másla a druhou plackou je přiklopíme. Poté okraje masa zmáčkneme, aby se spojily a vytvarujeme pravidelný burger. Maso grilujeme z každé strany zhruba 4 minuty. Vždy záleží na tloušťce masa a teplotě grilu. (Pokud burger připravujete malým dětem, upečte jej raději v troubě, nebo poduste v alobalu.).
- 6Než je burger hotový, rozkrojíme housky a lehce je na grilu opečeme, poté na spodní část naneseme guacamole, přikryjeme jej listem salátu, přidáme na kolečka nakrájené rajče, na něj položíme ugrilované maso, zalijeme ho pěknou lžíci dipu, navrstvíme na plátky nakrájenou řepu, klíčky a vše přikryjeme vrchní houskou. Poté podáváme.
Tip
Upečte k domácímu burgeru i skvělou bulku ve tvaru medvídka, děti budou jídlo milovat ještě o něco více.
Recept na bulky naleznete v kategorii domácího pečiva.
Neplecha na plechu
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží ve své nové knize Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.