12 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA ODPALOVANÉ TĚSTO
- 120 g plnotučného mléka
- 100 g másla
- 14 g cukru krupice
- 4 g soli
- 215 g hladké mouky
- 250 - 275 g vajec (cca 5 kusů)
SUROVINY NA MAKOVOU KŘUPAVOU VRSTVU
- 50 g hladké mouky
- 12 g celého máku
- 65 g krupicového cukru
- 50 g studeného másla
SUROVINY NA KÁVOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
- 110 g mléčné čokolády (nasekané)
- 75 g 40% smetany ke šlehání
- 15 g připraveného espressa
- 8 g karibského rumu (lze vynechat)
SUROVINY NA KÁVOVÝ DIPLOMAT KRÉM
- 60 g pudinkového prášku
- 8 g vanilkového cukru
- 92 g cukru krupice
- 1 vejce a 1 žloutek
- 500 ml mléka
- 50 g másla pokojové teploty
- 40 ml připraveného espressa
- 3 lžičky instantní kávy (lze vynechat)
- 300 g 40% smetany ke šlehání
- 3 lžičky moučkového cukru
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA ODPALOVANÉ TĚSTO
- 1V hrnci smíchejte 135 g vody, mléko, máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Odstavte a vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a na slabším až středním stupni míchejte (chce to sílu a urputnost) asi 2-3 minuty, až je těsto hladké a kompaktní a na dně hrnce je přichycený (ale nepřipálený) povlak. Těsto vypadá jako hutná hladká bramborová kaše.
- 2Přesuňte do mísy od robota a s plochým nástavcem míchejte na nižší otáčky několik minut do mírného vychladnutí (nesmí to být horké, ale je stále ještě teplé).
- 3Pak po jednom vmíchejte vejce. Výsledné těsto má krémovou konzistenci. Potřebujeme, aby na plechu drželo tvar – proto s posledním vajíčkem opatrně, sledujte, jak těsto vypadá po 4. vejci a případně přidejte už jen část prošlehaného 5. vajíčka. Naopak, pokud by bylo těsto moc husté, klidně dořeďte trochou vody (nemáte-li v záloze nějaké nespotřebované vyklepnuté vajíčko).
- 4Přikryjte těsto potravinovou fólií, aby neoschlo (musí se dotýkat povrchu) a nechte vychladnout.
- 5Suroviny na makovou vrstvu smíchejte rychle v misce rukama a dejte na 10 minut do lednice. Pak mezi dvěma pečícími papíry vyválejte placku o tloušťce 2-3 mm a dejte znovu do lednice.
- 6Odpalované těsto dejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou (0,8- 1 cm). Na pečící papír stříkejte tvar piškotů o průměru 4 cm (pomozte si předkreslenými kolečky s dostatečným, aspoň 3cm rozestupem).
- 7Vyjměte makové těsto a vykrojte z něj 4cm kolečka, která položte navrch větrníků (těsto můžete průběžně dát ještě do mrazáku, lépe se s tím pracuje).
- 8Vložte do trouby vyhřáté na 230˚ (horní dolní ohřev) a hned snižte teplotu na 190 stupňů. Pečte cca 15 minut a pak teplotu stáhněte na 170 stupňů a dopečte dozlatova (cca 15-18 minut). Troubu v průběhu pečení neotvírejte. Je opravdu důležité, aby se z větrníčků dostala vlhkost, tedy sledujte barvu větrníčků a nechte je tam dostatečně dlouho (musí být dozlatova, ne příliš světlé). Lepší je po otevření trouby nechat větrníčky dosušit ještě v otevřené troubě. Pokud je totiž vyndáte příliš brzy, splasknou vám.
POSTUP NA KÁVOVÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
- 1Smetanu s espressem přiveďte k varu. Vmíchejte rum, dáváte-li ho do krému, a nalijte na nasekanou čokoládu v misce. Nechte cca 1 minutu stát a následně rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout (klidně dejte do zdobícího sáčku nebo přikryjte v misce fólií a dejte do lednice).
POSTUP NA DIPLOMAT KRÉM
- 1Pudinkový prášek, cukr a žloutek s vajíčkem promíchejte v nerezové misce metličkou dohladka. Mléko přiveďte na středním stupni ohřevu k varu a odstavte. Polovinu mléka (cca) vmíchejte k pudinkové směsi a přilijte ke zbylému mléku. Vraťte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu na mírném stupni ohřevu a cca 2 minuty intenzivně míchejte. Odstavte a ponorným mixérem vmíchejte máslo. Přikryjte fólií, aby se dotýkala povrchu a dejte do lednice vychladit na úroveň pokojové teploty.
- 2Uvařte espresso a rozmíchejte v něm instantní kávu (čím více instantní kávy dáte, tím intenzivnější kávové chuti krému dosáhnete). Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně vešlehejte šlehačem do vanilkového krému.
- 3Smetanu ušlehejte dotuha s moučkovým cukrem a stěrkou vmíchejte do kávového základu.
- 4Dejte do sáčku s řezanou špičkou a dejte do lednice (nemáte-li řezanou špičku, nebo se vám do takového zdobení nechce, klidně krém naneste kopečkovačem na zmrzlinu nebo lžící).
POSTUP SESTAVENÍ VĚTRNÍKŮ
- 1Seřízněte špičku korpusů větrníků. Na dno dejte kávový čokoládový krém a na něj zdobícím sáčkem s řezanou špičkou naneste kávový diplomat krém. Přiklopte špičkou větrníku a je hotovo.
Tip
Větrníčků je cca o třetinu více než náplně. Můžete si prázdné vychladlé korpusy zamrazit nebo nechat
na druhý den a naplnit je znovu (např. větrník s jogurtem a ovocem je super snídaně).
Krém můžete dozdobit nasekanou čokoládou.
Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!