Jak poznáte kvalitu? Snadno!
Odpovědným výběrem surovin můžeme dosáhnout pozoruhodných výsledků. Kvalita surovin je totiž základem každého chutného jídla a může mít vliv i na naše zdraví. Je důležité nejenom dbát na to, aby byly suroviny čerstvé, ale také věnovat pozornost tomu, odkud pocházejí a jak byly zpracovány. Naučit se rozpoznávat kvalitní produkty není těžké, pokud máme dostatek informací.
Kvalitu můžeme snadno identifikovat sledováním různých značek na obalech, jako jsou například Klasa nebo Bio. Tyto značky nám poskytují záruku vysoké úrovně kvality a odpovědné výroby.
Biopotraviny ekologicky až na stůl
Nejen kvalitní potraviny a ochrana přírody, bio znamená mnohem víc
Zkratka BIO se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Jaké potraviny si vlastně vkládáte do košíku, když sáhnete v obchodě po obalu se zeleným biolistem nebo biozebrou? Rozdíly mezi BIO a klasickými produkty jsou značné, ale nenechte se zmást, že je nerozeznáte na první pohled. Výhody biopotravin se totiž ukrývají hlavně v jejich obsahu.
Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství. Plodiny nejsou zatížené průmyslovými hnojivy ani pesticidy a zvířata mají dostatek péče, krmiva i prostoru pro život. Výrobky tohoto typu jsou označené logy, která smí používat vždy jen ti producenti, kteří dodržují legislativní zásady ekologické produkce. Jak se ale taková pravidla promítnou do podoby a složení výrobků v obchodních řetězcích nebo na trzích a proč dát biu přednost?
Po čem se tedy v obchodě dívat, až budete shánět potraviny v bio kvalitě?
Značení logem biolistu je certifikovaný systém hospodaření podložený evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou
Značení logem biozebry je certifikovaný systém hospodaření podložený národní legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologického zemědělství. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Tentokrát zkusíme poskládat sýrovou jednohubku z těch nejlepších potravin
Sýry s modrou plísní uvnitř
V dnešním seriálu se zaměříme na sýry s modrou plísní uvnitř. V našich končinách se jedná především o sýry niva, roquefort (rokfór) a gorgonzola. Základem modrých sýrů niva je kravské mléko. Sýr je tak jemnější a chutná širšímu spektru zákazníků. Čím je vyšší obsah tuku, tím jsou sýry měkčí a v chuti výraznější.