E953 - Isomalt
Description
Isomalt patří do skupiny cukerných alkoholů. Používá se jako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispékává látka. Sladidlo je zhruba o polovinu méně sladší než stolní cukr a obsahuje jen polovinu energie (kalorií), má velmi malý glykemický index. V ústech nezanechává žádnou nepříjemnou chuť. Ve spojení s ostatními cukernými alkoholy se zvyšuje jeho sladivost, proto pro dosažení stejné sladivosti jako běžným cukrem stačí desetkrát menší množství, než při použití stolního cukru. Zvyšuje sladivost syntetických sladidel - aspartamu a acesulfamu K.Usage
Používá se jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, do cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček, čokolády.Production
Isomalt se vyrábí z cukrové řepy.Side effects
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky, v těle se přemění z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol a z 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti běžnému cukru nezpůsobuje zubní kaz. Při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.