E1520 - Propylenglykol
Usage
Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu.Production
Jedná se o bezbarvou látku kapalného skupenství, která je bez výrazné chuti (jemně nahořklá) a zápachu. Jeho používání je omezováno a látka je postupně nahrazována bezpečnějšími glykoly jako jsou butylen nebo PEG (polyethylenglykol). Přirozeně se vyskytuje ve vínu či pivu.Side effects
Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, odpěňovač, zvlhčující látka, nosič či rozpouštědlo. Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky. Propylenglykol se používá ve zvířecích krmivech, v masných výrobcích jako přísada zabraňující ztrátě barvy, při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač, dále v dresincích, popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, slazeném sekaném kokosu, čokoládových produktech. V potravinových barvivech se používá jako rozpouštědlo. Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.Sources
Database of additives is provided by the Fair Food independent organization.